Pašeračka přivezla 100 kubánských doutníků. Většinu darovala státu

Pašeračka přivezla 100 kubánských doutníků. Většinu darovala státu

Foto: Jorge Royan / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zaměstnanci letiště v Poznani objevili stovku pašovaných kubánských doutníků v kufru kubánské cestující. Ta se zabavených doutníků vzdala ve prospěch státní pokladny. Převážet tabákové výrobky přes polské hranice je povoleno jen do určitého množství.

Kontraband byl nalezen při rutinní kontrole zavazadel. Policisté z velkopolské pobočky Národní daňové správy kontrolovali na letišti Poznaň-Lawica zavazadla cestujících, kteří letěli z Frankfurtu do Poznaně. Jejich podezření vzbudil jeden z přepravovaných kufrů, který přicestoval ze zemí mimo Evropskou unii, napsal web poznaňské televize Poznan.tvp.pl.

Jejich tip se ukázal jako velmi trefný - uniformovaní policisté v něm našli na sto doutníků bez polských daňových známek. Zavazadlo patřilo „kubánskému státnímu příslušníkovi, který překročil zelenou přepážku s nápisem ´nic k proclení´. Což ve skutečnosti znamená, že se žena pokusila doutníky propašovat, napsal také 7dni.pila.pl.

Letištní kontrola.
Letištní kontrola. | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Limity dle způsobu přepravy

Tabákové výrobky lze v Polsku převážet přes hranice pouze v určitém množství. Limity se liší v závislosti na zemi původu a dopravním prostředku, ve kterém cestujete. Na tabákové výrobky dovážené ze zemí mimo EU pomocí pozemní dopravy jsou takovéto: 40 cigaret, 20 cigár, 10 doutníků, 50 g tabáku. Pokud přiletíte či připlujete, limity jsou zcela jiné: 200 cigaret, 100 cigár, 50 doutníků, 250 g tabáku.

Drahý „omyl“

Jeden kubánský doutník má hodnotu až několika set zlotých. Není známo, za jakým účelem žena přivezla právě sto doutníků. Pokud je měla v úmyslu prodat, touto cestou přišla o hodně.

Reklama

„Ženě bylo povoleno ponechat si povolené množství zboží. Pokud jde o zbývající doutníky, cestující se jich vzdala ve prospěch státní pokladny,“ říká Małgorzata Spychała-Szuszczyńská, mluvčí Komory daňové správy v Poznani.

Přečtěte si Průvodce dovolenou

Velkopolská daňová zpráva upozorňuje občany, pokud si chtějí uchovat „pěkné vzpomínky na dovolenou po dlouhou dobu, je dobré pamatovat i na další omezení, která platí při přejezdu hranic“. Taktéž správa nabádá občany, aby věnovali pár minut přečtení „Průvodce dovolenou“ a zjistili si, co a jak sbalit do zavazadla, aby se nedostali do potíží.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama