To byly časy: David Pastrňák hrál v reklamě. Jeho nejlepší kamarád William Nylander ale musel překládat

To byly časy: David Pastrňák hrál v reklamě. Jeho nejlepší kamarád William Nylander ale musel překládat

Foto: Bostonbruinsfan22 / Depositphotos a TheAHL / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Byli to kamarádi skoro na první pohled. David Pastrňák tehdy hrál ve švédském Södertälje za tým do 18 let, když se zašel podívat na trénink týmu do 20 let. William Nylander si tam tejpoval hokejku. Tehdy se poprvé setkali. Pastrňák nemluvil téměř vůbec anglicky, jen česky. Na tom nezáleželo. Okamžitě si sedli.

William Andrew Michael Junior Nylander Altelius, jak se celým jménem jmenuje William Nylander (28), je švédský hokejový útočník narozený v Kanadě působící v týmu Toronto Maple Leafs v severoamerické National Hockey League. David Pastrňák, narozený v Havířově, je český profesionální hokejový útočník hrající za Boston Bruins v americké NHL, kde plní roli asistenta kapitána.

„Byli jsme jen děti, které žily svůj sen a hrály profesionální hokej," popsal Nylander pro deník New York Times doby dávno minulé. „Prostě jsme si to užívali. Nezáleželo ani na tom, že spolu ze začátku skoro nedokázali komunikovat.

„Upřímně si myslím, že jakmile jsme se dali dohromady v týmu a začali hrát v jedné lajně, byla mezi námi okamžitá chemie," potvrdil Pastrňák. „Nemluvil jsem tolik anglicky, takže si myslím, že na ledě - když jsme hráli v jedné lajně, byla ta chemie důležitá. Stali se z nás dobří přátelé, protože jsme spolu rádi hráli a na ledě jsme si rozuměli. To bylo důležité."

Nylander pomáhal Pastovi, jak se Pastrňákovi přezdívá, s výukou angličtiny. „Vždycky se mi snažil pomoct," řekl Pastrňák, „hlavně když jsem místo správného slova použil jednoduché slovo, snažil se mi říct to správné k dokončení věty."

William chodil do školy ve Stockholmu, asi 45 minut jízdy autem od města Södertälje, kde David žil a kde oba hráli. Nylander často po zápase zůstával u Pastrňáka přes noc, pokud měli druhý den brzy ráno trénink. Pobývali spolu a hráli videohry - vedla „FIFA" - a komunikovali spolu přes telefony. Nylander psal do překladače Google Translate, který to překládal do češtiny a ukazoval to Pastrňákovi a naopak.

Reklama

Reklama táhla

Jednoho lednového dne před deseti lety spolu mladí hokejisté natočili reklamu s názvem MOBILIZACE. „Ano, to bylo právě v Södertälje. Byli jsme tam nejmladší hráči a dávali góly, takže někoho napadlo, že by naším prostřednictvím mohl klub pozvat diváky na zápas,“ popsal Nylander společné „velké“ vystoupení začátkem roku 2015 pro web iSport.cz. Na dotaz reportéra, zda jejich počin zabral, odpověděl mladý Nylander jednoznačně: „Bylo vyprodáno!“

Milé video si můžete pustit v úvodu článku. V popisu k němu se dozvíte asi tolik:

„Kamarádi z hokejového klubu Pastrňák a Nylander chtějí ve čtvrtek 16. ledna vidět zaplněnou arénu. Vstupenky si můžete koupit na:…“ A následuje internetový odkaz na portál, kde se dají koupit vstupenky na zápasy jejich hokejového klubu Södertälje Sportklubb.

David „Pasta“ Pastrňák zahajuje, a vlastně i končí videonahrávku, zvoláním „Ach, můj bože…“ Úvod patří pátráni po davu diváků, kteří v hokejové hale nejsou. „Ach můj bože, kde je ten dav? Haló, haló!“

„BFF“ a 88

Nejen, že se z těchto dvou stali nejlepší kamarádi (z angličtiny tzv. Best Friends Forever - navždy), ale později také jedni z nejlepších hráčů kanadsko-americké hokejové ligy. Téměř od začátků v NHL nosí oba stejné číslo na dresu: 88, oba hrají na pravém křídle a dokonce i svůj pobyt na tomto světě zahájili ve stejném měsíci a roce: v květnu 1996.

Reklama
Reklama