Plzeňané lijí pivo i do štrúdlu aneb Když zlatavý mok není jen nápoj, ale i životní styl

Plzeňané lijí pivo i do štrúdlu aneb Když zlatavý mok není jen nápoj, ale i životní styl

Foto: monticello a demchenkov-d / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Představte si guláš, kde se maso rozpadá jako stará ponožka, sýr naložený v pivu a jablečný závin, kde místo vody tvoří těsto pivo. Plzeňan by řekl: „Tohle musíte zkusit, jinak jste suchaři!'"

Obsah článku
  1. Chodské koláče a merhování
  2. Bez brambor ani ránu
  3. Vaření s pivem
  4. Pivní jablečný závin
  5. Suroviny:
  6. Postup:

Plzeňský kraj, třetí největší v České republice, nabízí bohaté spektrum zážitků. Od historických památek a kulturních akcí, přes průmyslové tradice a sportovní aktivity, až po malebnou přírodu Šumavy. Region je proslulý svou vynikající gastronomií, po které se budete olizovat až za ušima, a především produkcí světoznámého piva. Krajské město Plzeň se pyšní nejen slavným pivovarem, ale také titulem Evropského hlavního města kultury z roku 2015.

Chodské koláče a merhování

Z gastronomie jsou pro tento region kromě piva asi nejznámější chodské koláče, důležitý kulturní symbol Chodska. Bohatě zdobené makové, tvarohové a povidlové koláče se liší ornamenty podle toho, z jaké oblasti Chodska pocházejí. Zdobení, tzv. merhování, je klíčovým prvkem – na tvarohový podklad se vytvářejí ornamenty z máku a povidel, často doplněné rozinkami a mandlemi. Jsou náročné na přípravu a ve své době nebyly ani levnou záležitostí, proto se pekly jen o významných svátcích.

Bez brambor ani ránu

Typické pro tento kraj jsou i pokrmy z brambor. Ty odrážejí tradiční venkovskou kuchyni, která je založená na jednoduchých a dostupných surovinách. Připravuje se hluchec (bramborák z kynutého těsto a vařený uzený bok), toč nebo báč (směs brambor, vajec, mouky, resp. droždí a koření se nalije na vymazaný pekáč a peče se v troubě dozlatova). Klasickým bramborákům se tady říká vošouchy.

Vaření s pivem

Na Plzeňsku se pivo používá v kuchyni s velkou oblibou a kreativně. Od tradičního pivního guláše, kde se maso dusí v tmavém pivu pro bohatou chuť, po nakládaný hermelín či romadur, kde pivo dodává sýru jemnou nakyslost a měkkost. Pivo se také stává základem pivních polévek, dodává křehkost pivnímu jablečnému závinu a slouží jako marináda pro maso, které se pak griluje, peče nebo dusí. Dokonce i omáčky k masu, zvěřině nebo rybám se v tomto kraji připravují s pivem, což podtrhuje jeho význam v místní gastronomii.

Pokud se vám sbíhají sliny a rádi byste ochutnali pivní variaci na tradiční „štrúdl“ (nově je kodifikované i slovo štrůdl - pozn. aut.), postupujte podle našeho receptu, který vyšel před lety v magazínu Albert.

Pivní jablečný závin

Pivní jablečný závin je skvělou volbou pro ty, kteří hledají netradiční a chutnou variantu klasického dezertu. Místo vody nebo mléka se do těsta přidává pivo. Díky tomu je těsto křehčí, vláčnější a má lehce nakyslou chuť, která se skvěle doplňuje se sladkou náplní.

Suroviny:

  • 450 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 200 ml piva
  • 1 kg jablek
  • 80 g cukru krystalu
  • 40 g vlašských ořechů
  • 40 g rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g perníku na strouhání
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 15 g cukru moučky

Postup:

  1. Z mouky, změklého másla a piva vypracujte v robotu hladké těsto. Překryjte ho potravinářskou fólií a dejte na 30 minut odležet do chladničky.
  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do misky a promíchejte s cukrem, nahrubo nasekanými ořechy, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.
  3.  Na pomoučeném vále z těsta vyválejte dva pláty. Posypte je nastrouhaným perníkem a rovnoměrně pokladte jablečnou náplň. Zaviňte, konce stlačte k sobě a opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Mašlovačkou potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
  4. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem, nakrájejte na plátky a podávejte.
Reklama
Reklama