Pobyt ve vězení je rozdílný: Vězeňská pravidla a předpisy, které jsou bizarní a o kterých jste dosud nevěděli

Pobyt ve vězení je rozdílný: Vězeňská pravidla a předpisy, které jsou bizarní a o kterých jste dosud nevěděli

Foto: giulombardo.ct / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Předpokládáme, že nikdo se do vězení opravdu dostat nechce. Nikdo si nepřeje být zavřený v cele s ostatními vězni, nebo dokonce na samotce. Samozřejmě existuje personál, který ve vězení má zaměstnání.

Bizarni vězeňská pravidla a předpisy

Panuje představa, že zločinci jsou zavření ve svých celách a mají povolené vycházky v rámci komplexu vězení pod dozorem. Existují vazby s odstupňovanou ostrahou, která se odvíjí od závažnosti zločinu, který ten či onen vězeň spáchal.

Vězení se liší podle země a podle tamních zvyklostí

Vězení se liší podle toho, v jaké zemi se nachází a také podle různých předpisů a zvyklostí příslušné věznice.

Existují ale i bizarní pravidla a předpisy

Norsko, věznice Bastøy

Norsko platí jako jedna z nejbezpečnějších zemí na světě. Tato věznice se nachází na vězeňském ostrově Bastøy. Základními pilíři mezi vězni a dozorci je důvěra a respekt. A to dokonce v takové míře, že ostraha není ozbrojená.

Chatky místo cel

Obydlí nevypadá jako cely, ale jsou to chatky. Vězni musí pracovat. Mají možnost samostatného pěstování a vaření jídla, tako mohou rybařit. V Norsku je rybaření velmi populární. Dokonce mají povolen vstup i do solária.

Nízká ostraha

Věznice v Norsku, v Bastøy rozhodně nevypadá jako klasická věznice. Spíše může lidem připomínat letní tábor. Ale jak už bylo řečeno, Norsko je velmi bezpečná země a také má nejnižší míru recidivy.

Reklama
Nejznámější věznice v Norsku se nachází na ostrově Bastøy
Nejznámější věznice v Norsku se nachází na ostrově Bastøy | Zdroj: Thomas Dahlstrøm Nielsen / Creative commons, CC-BY-SA

USA, Arizona, okres Maricopa

Ruty, šuty, Arizona…

Bývalý šerif okresu Maricopa se zasadil pozoruhodná pravidla a předpisy. Šlo o pověstného Joe Arpaio. Získal si přezdívku „Nejtvrdší šerif Ameriky“

Růžová barva spodního prádla

Růžová barva u spodního prádla pro muže je určitým způsobem potupující. Joe Arpaio zavedl tuto barvu spodního prádla, protože chtěl odradit zloděje. Do té doby se totiž kradlo spodní prádlo v bílé barvě, které se ve věznici v okrese Maricopa rozdávalo. Joe Arpaio nařídil i jiné oblečené v této růžové barvě. Jednalo se o svetry, přikrývky a ponožky. Nástupce po Arpaiovi zrušil tento trend růžové barvy ve věznici.

Vegetariánská strava

Tento tvrdý šerif „dopřával“ vězňům jen vegetariánskou stravu, takže vězni neměli žádný přísun masa. A také měli nárok na dvě jídla denně, ačkoliv bývá zvykem tři jídle denně.

USA, Arizona, Tent City

Tady byste také nenašli klasickou věznici. Ale jsou tu k vidění stanová městečka. Vězni totiž museli přežívat v extrémních arizonských horkých teplotách v plátěných stanech. To byl podle šerifa nejlepší způsob jejich potrestání. Kvůli vedru se odehrálo mnoho protestů, držení vězňů ve vedru se popisovalo jako nehumánní. Arpaio ale na to neslyšel. V roce 2017 byla tato stanová městečka uzavřena.

Španělsko, věznice Aranjuez

Pokud se rodiče dopustí přestupku nebo zločinu a mají v péči dítě nebo děti do tří let, mohou děti s nimi sdílet společně celu. Existují zde velké rodinné cely, které poskytují příležitost rodinám být spolu. Záleží na věku dítěte. Když dovrší takového věku, že může už být s neodsouzeným rodičem na svobodě. Vězňů s malými dětmi je více, tak si děti mohou hrát s ostatními dětmi ve věznici.

Filipíny, Cebu věznice

Vězni procházejí terapii tancem. Znáte píseň „Thriller“ od Michela Jacksona. Vězni cvičí synchronizovaně ve videu k této písni, což je cvičební program v této věznici. Zhlédnout ho můžete na videu:

Reklama
Reklama