Pohřebiště s dvojnásobným počtem žen než mužů: Archeologický objev odkrývá tajemné zvyky dávných obyvatel

Pohřebiště s dvojnásobným počtem žen než mužů: Archeologický objev odkrývá tajemné zvyky dávných obyvatel

Foto: edella / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Archeologové se zabývají objevováním různých pozůstatků a důkazů dávných dob. Snaží se ve svých výzkumech o zajímavé nálezy, které mohou určité domněnky doložit nebo naopak vyvrátit.

Hrob s dvojnásobným počtem žen oproti mužům v Granadě

Archeologům se podařilo objevit hrob ve Španělsku, v Granadě, ve kterém nalezli dvojnásobný počet pohřbených těl žen oproti mužům. Vyvstává tedy demografická otázka starověkého regionu. Jak to vypadá v museu v Granadě, můžete zhlédnout na tomto videu.

Pohřebiště v Panoríi

Pohřebiště v Panoríi, které se datuje před 5 600 lety, vykazuje známky ještě většího rozdílu. Poměr 10 ženských těl pohřbených k jednomu mužskému tělu v rámci mladistvých.

Populace v Panoríi ukazuje jasný nevyvážený poměr pohlaví ve prospěch žen

napsali vědci ve studii publikované v časopisu Scientific Reports.

Archeologové se domnívali, že prehistorická společnost zřejmě měla strukturu orientovanou na ženy s pohřbívacími praktikami založenými na mateřské linii.

Pohřebiště v Darro

Asi 400 km jižně od hlavního španělského města Madridu se pohřebiště skládá asi z minimálně 19 hrobů, v devíti z nich probíhaly archeologické vykopávky.

Okolo 55 000 lidských kosterních pozůstatků bylo vykopáno a datováním těchto pozůstatků se určila doba pohřbívání. Jedná se o dobu před 5 600 lety, pokud vezmeme v úvahu přerušení používání tohoto naleziště, pak se jedná o dobu cca před 4 100 lety.

Reklama

Senzační vynález: Nová technika odkrývá pravou identitu pohřbených těl

Průkopnický objev se uskutečnil za pomoci speciální analýzy zubní skloviny, která byla vyvinuta a použita ve Vídni. Výsledek takovéto analýzy zajistí jistotu výsledku z 99,9 procent.

Analýza zubů

Je všeobecně známo, že ze stavu chrupu lze hodně informací odhalit. Výzkumníci použili novou techniku k analýze zubní skloviny a DNA. Klíčové bylo množství bílkoviny v zubní sklovině. To vše k tomu, aby určili biologické pohlaví pohřbených těl v těchto prehistorických památkách.

Na základě těchto analýz je opět potvrzený výsledek, že v pohřebišti se ukrývá dvakrát více ženských těl, než je těch mužských. Tento výsledek z výzkumníků nikdo nečekal a archeologové byli tímto objevem velice překvapeni.

Neobvyklý demografický poměr

Podle archeologů se jedná o neobvyklý demografický poměr v pohřebištích. Obvyklý poměr lidské populace bývá jedna ku jedné, tedy jedno ženské tělo k jednomu mužskému tělu. Tyto nepoměry vznikají často za výjimečných okolností jako jsou válečné konflikty, války, intenzivní migrace.

Vysvětlení je asi jiné

Podle archeologů šlo o „zaujatost“ a místní zvyklosti. Na všech pohřebištích byl tento nepoměr zjištěný napříč všemi věkovými skupinami. Šlo o trvalé sociální rozhodnutí a tento nepoměr nebyl velmi pravděpodobně způsobený extrémními okolnostmi, jako jsou války či válečné konflikty.

Pohřební rituály

Pohřební rituály byly založené na původu s rodinnými vztahy a sociální sounáležitosti s upřednostněním mateřské linie.

Mužská exogamie

Mladí muži se zřejmě připojili k ostatním příbuzným větvím.

Reklama
Reklama