Portugalský podzim je jako sladký sen: Má vše, při čem zapomenete na starosti a naberete nové sily

Portugalský podzim je jako sladký sen: Má vše, při čem zapomenete na starosti a naberete nové sily

Foto: ggkuna / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ideální místo pro podzimní útěk na slunečnou dovolenou, kde je přes den příjemné teplo a večer vás ochladí oceánský vánek. Ať už vás lákají přírodní krásy, architektonické a historické památky, ochutnávky vína, nákupy suvenýrů nebo každodenní surfování na rozlehlém atlantickém pobřeží - toto místo má pro vás připraveno vše. Vítejte v Portugalsku, které si zamilovává čím dál více Čechů.

Zejména pokud se chcete vydat na pěší túry po národních parcích nebo být aktivní obecně, portugalský podzim nabízí ideální podmínky. Dny jsou stále teplé a slunečné, zatímco podzimní barvy přinášejí útulnou atmosféru a barví krajinu do hořčicově žluté a sytě oranžové. Místní atmosféra je cítit „uvolněnými surfařskými vibracemi“, takže jestli máte zájem, zde najdete perfektní vlny pro všechny úrovně dovedností.

Portugalsko je středomořskou zemí a na podzim zde panují mírné teploty, takže říjen je ideálním obdobím pro venkovní aktivity - dalo by se říci, že je ještě lepší než léto. Očekávejte teploty od 15 °C do 25 °C s dostatkem slunečního svitu a občasnými dešťovými přeháňkami. V Algarve a Lisabonu dosahují teploty až 23˚C. To vytváří ideální příležitost užít si pláž, ale také objevit nejlepší místa nabízející skvělé jídlo, úžasné ochutnávky vína, bruslení a surfování a fantastické památky.

Podzimní delikatesy

Jak již bylo zmíněno, podzim je v Portugalsku obdobím rozkvětu přírody. Vedle krásně zbarvených stromů je to také čas, kdy dozrává spousta ovoce. Pokud jste někdy chtěli vidět zasněné evropské vinice, je podzim tou správnou dobou pro cestu do Portugalska. Je to jeden z nejlepších zážitků - nejen kvůli výhledu, ale především kvůli úžasným ochutnávkám vína. Současně tu kromě vína dozrávají další podzimní dobroty, jako jsou šťavnaté olivy, kaštany, vlašské ořechy, slunečnice a mandle.

Nepřeberný výběr památek

Cestovní ruch nachází v Portugalsku více cílů. Patří k nim zejména významné kulturněhistorické památky, jako například někdejší hlavní město země Coimbra, Évora s komplexem historických staveb, stejně jako kláštery ve městech Batalha, Alcobaça a Tomar. Velkou návštěvnost má poutní místo Fátima. Pozornosti turistů se těší portugalský folklor, který se zachoval zvláště v odlehlejším vnitrozemí, láká cestovatele publikace Zeměpis cestovního ruchu.

Reklama

Množství významných památek se projevuje i ve vysokém počtu portugalských lokalit zanesených do Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Patří k nim například věž Torre de Belém a jeronymský klášter v Lisabonu, kláštery ve městech Batalha, Tomar a Alcobaça, historická jádra Évory, Porta, Guimarães a město Angra do Heroismo na Azorách, vinařská oblast u řeky Douro a další místa.

Korek z divokého regionu

Region Alentejo v jižní části středního Portugalska je často označován za srdce země a je známý svými korkovými duby a olivovými háji. Pro svou čistou přírodu a tradiční dědictví je také známý jako „nejdivočejší region". Z Alenteja pochází mnoho oblíbených portugalských vín, takže si zde můžete snadno objednat neuvěřitelný výlet za vínem! Pláže v tomto regionu jsou považovány za nejlepší v Portugalsku a na pobřeží se nacházejí půvabné vesničky s malými bílými domky. Toto místo je úžasné pro výuku surfování a navazování mezinárodních přátelství!

Korkové duby, částečně odstraněná kůra stromu.
Korkové duby, částečně odstraněná kůra stromu. | Zdroj: inaquim / Depositphotos

Charakteristickou složkou portugalské vegetace je výšezmíněný dub korkový. Stálezelené korkové duby s oloupanou kůrou budí často pozornost turistů. Dříve byl současně s jinými druhy dubů součástí divoce rostoucích lesů. Ty se však s výjimkou chráněných území již téměř nedochovaly. Přesto se s ním při cestách Portugalskem můžeme často setkat v podobě plantážových porostů. Kůra korkových dubů se loupe každých devět let a stromy se mohou dožívat až 500 let.

Portugalsko daleko v oceánu

K Portugalsku patří také souostroví Madeira, ležící v zeměpisné šířce severní Afriky. Dříve izolovaná výspa obklopená Atlantským oceánem se stala oblíbeným turistickým cílem. Láká na ni teplé podnebí umožňující celoroční lázeňské a rekreační využití i tropická vegetace. Portugalsku v Atlantiku rovněž náležejí 1400 km vzdálené Azory - i tam se díky celoročně příjemnému podnebí rozvíjí cestovní ruch.

Reklama
Reklama