Pouliční kuchaři v Indii spojují vaření i osobní hygienu. Strávník se musí rozhodnout, zda ochutná

Pouliční kuchaři v Indii spojují vaření i osobní hygienu. Strávník se musí rozhodnout, zda ochutná

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Atlantis_Images / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Indické pouliční jídlo je nesmírně rozmanité a odráží bohatou kulinářskou tradici různých regionů Indie. Každý stát a město má své specifické speciality, které můžete najít na ulicích. Dát si zde pouliční jídlo může být bezpečné, pokud si vyberete dobře zavedené stánky a dodržujete základní hygienické zásady.

Nicméně, riziko onemocnění existuje, zejména pokud se nedodržují základní hygienická pravidla, na která jsme zvyklí. Pokud máte citlivý žaludek nebo zdravotní problémy, je lepší se pouličnímu jídlu vyhnout nebo si velmi pečlivě vybírat, co a kde budete jíst.

Zážitkem je určitě pozorovat místní kuchaře při přípravě typických indických pokrmů, což autenticky popsal Libor Budinský pro magazín Hospodářských novin, který se pohyboval kolem nádraží ve městě Udajpur, známém také jako „Město jezer”. To je hlavním administrativním centrem distriktu Udajpur a nachází se ve státu Rádžasthán v západní Indii.

Kolem udajpurského nádraží to skutečně pulsuje životem, jakoby se celé město sbíhalo právě sem. Od úsvitu až do pozdních nočních hodin se zde rojí desítky stánků, prodavačů, rikšů a spěchajících cestujících. Na každém kroku vás obklopuje směs vůní a chutí – v jednom rohu se v přepáleném oleji smaží zelenina v těstíčku, zatímco z vedlejší pánve, černé a špinavé od let používání, se vznáší kouř z tenkých placiček papadamu.

Město jezer (a paláců) Udajpur v indickém státě Rádžasthán, západní Indie.
Město jezer (a paláců) Udajpur v indickém státě Rádžasthán, západní Indie. | Zdroj: izhorov / Depositphotos

Šedovlasý muž se zašpiněnýma rukama vybírá jídlo z oleje, balí ho do novin a s úsměvem podává netrpělivým zákazníkům. A právě teď přichází okamžik rozhodnutí. Buď se ponoříte do tohoto gurmánského chaosu a odvážíte se ochutnat společně s místními, nebo zůstanete pouze tichými pozorovateli. Pokud se však odhodláte, čeká vás divoké dobrodružství plné exotických chutí, jedinečných tvarů a textur, které vás zcela pohltí.

Reklama

Snídaně pro krysy

Indická ulice je taková nekonečná kuchyně pod širým nebem, kde se vaří a jí na každém kroku. Stačí se zastavit a vnímat to hemžení kolem – jenže někdy se odehrávají věci, které byste raději nechali bez povšimnutí. V malebném Udajpuru, nedaleko nádraží, se každé ráno odehrává scéna, která by mohla být součástí filmu.

Zhruba padesátiletý muž si uprostřed ulice rozloží svůj stůl, zapálí oheň pod obří pánví a začne připravovat suroviny. Krájí zeleninovou nať a bylinky, přidává rýžové vločky, cukr, sůl, citronovou šťávu, hořčičné semínko, chilli, cibuli a další přísady, které postupně končí v pánvi. Jakmile všechno začne vonět a smažit se, využije čas k rychlé ranní hygieně – vyčistí si zuby a pod hadicí si dopřeje osvěžující sprchu, i když stále zůstává v trenýrkách.

Poté, co se osvěží, vrací se k pánvi, ochutnává, dolaďuje chuť a znovu ochutnává, dokud není úplně spokojený. Když už něco dělá, tak pořádně! Kolem sedmé hodiny ráno má hotovo, pečlivě se učeše, hřeben zastrčí do kapsy a s úsměvem otevírá svůj stánek. Každé ráno jako přes kopírák. A za pár minut už prodává svou voňavou a lahodnou směs zvanou poha – tradiční indickou snídani, zabalenou do kornoutů z novin.

Zákazníků je spousta a nikdo se příliš nevzrušuje, když z blízkého kanálu vykouknou krysy, které trpělivě čekají na svůj pravidelný příděl z této pouliční hostiny.

Indické pouliční jídlo je charakteristické svou intenzivní chutí a používáním čerstvých, často sezónních surovin. Kombinace chutí, od sladkých po pikantní, spolu s různými texturami, dělá z indického street foodu unikátní zážitek, který si získal popularitu nejen v Indii, ale i po celém světě.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama