Pozor na létající hady! Bojga rajská je had plný záhad, které vás překvapí

Pozor na létající hady! Bojga rajská je had plný záhad, které vás překvapí

Foto: matuta / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bojga rajská je jedno z nejzajímavějších zvířat, které obývá tropické a vlhké lesy celé Asie. Tento had, kterému se také někdy přezdívá „létající had“, je totiž známý svou schopností překonávat ve vzduchu velké vzdálenosti, což je chování, které se u těchto zvířat obvykle moc nevyskytuje.

Létající had

S hady máme spojené plazení, případně „šplhání“ po stromech, rozhodně ale ne létání. Přesto bojga dokáže létat mezi stromy. Tento had může překonat až 10metrové skoky ze stromu na strom, čímž ve světe plazů rozhodně nemá konkurenci. Podle některých měření se jedná o skoky dlouhé až 25 metrů. Ve skutečnosti to ale není let jako takový, bojga samozřejmě nemá žádná křídla. Její tělo je však přizpůsobeno k plachtění ve vzduchu.

Tento had má totiž široké, ploché tělo, které se při skoku ještě více rozšíří, čímž poskytuje vzduchu větší odpor, a on tak vzduchem doslova plachtí. A jak toho bojga docílí? Roztáhne žebra a zatáhne břicho, čímž se dokáže zvětšit až na dvojnásobek. Kromě toho také získá vypouklý tvar, který ji pomáhá pořádně se odrazit a připravit na let. Odborníci zatím moc nevědí, proč bojga tohoto létání vlastně využívá. Domnívají se ale, že je to kvůli rychlejšímu a bezpečnějšímu přemístění z místa na místo, útěku před predátory či za lovem. Dan Holden, student katedry mechaniky a inženýrství, zkoumá tyto hady ve svém výzkumu aerodynamiky.

Kromě hadů jsem neviděl jediné zvíře, které by nemělo navíc žádné další tělesné části a umělo se horizontálně pohybovat vzduchem na velké vzdálenosti. Je to děsivé a úchvatné zároveň.

říká Holden.

Život v korunách stromů

S bojgou se na zemi téměř nesetkáte, její život je přizpůsoben životu na stromech. Má totiž speciální hladkou a lesklou kůži, která ji chrání před zraněním od ostrých větviček, a stává se tak doslova jejím brněním. Díky své speciální kůži se dokáže vyšplhat do vysokých výšek a velmi obratně se pohybovat mezi větvemi a listy, kde se může ukrýt před dalšími predátory či zde číhat na svou kořist.

Had plný barev

Bojga je plně přizpůsobená životu ve vlhkých lesích, a to i svým zbarvením. Šupiny na jejím těle jsou černé, se zelenavými skvrnkami, které jdou až do žluta. Na hřbetě pak může mít i červené či růžové skvrny, hlavu pak pokrývají žluté linky. Jeho štíhlé tělo dosahuje délky obvykle kolem 1,5 metru a řadí se do čeledi užovkovitých.

Reklama

Had hmyzožravec

Potravou bojgy rajské je převážně hmyz, jako jsou brouci, termiti nebo mravenci. Díky tomu, že se tento had pohybuje převážně na stromech, loví hmyz, který se ukrývá v kůře nebo na listech. Neznamená to ale, že si nepochutná například i na drobných ještěrkách nebo na netopýrech.

Bojga rajská je zvíře plné překvapení a dokazuje nám, jak neobyčejné adaptace mohou během evoluce vzniknout. Její schopnost klouzat mezi stromy a přizpůsobení se životu na stromech je fascinující příklad toho, jak se zvířata mohou přizpůsobit různým podmínkám.

 

Reklama
Reklama