Prasata domácí mohou trpět nadměrným stresem: Vědci ale zjistili, že vůně levandule je do jisté míry uklidňuje

Prasata domácí mohou trpět nadměrným stresem: Vědci ale zjistili, že vůně levandule je do jisté míry uklidňuje

Foto: YAYImages / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hodně jedinců na jednom místě, nedostatek potravy nebo i teplotní výkyvy. To vše může u prasat způsobovat stres. Vystresovaná prasata začnou být apatická, nebo dokonce agresivní. Vědci však tvrdí, že vůně levandule je uklidňuje.

Levandulová vůně aplikovaná několikrát denně je možné řešení

Vědci z univerzity v Pise v Itálii se rozhodli prozkoumat, zda existuje vůně, která by mohla snížit stres u prasat. Prasata totiž mají hodně vyvinutý čich, a tak se jejich život do jisté míry přizpůsobuje tomu, co cítí. Již bylo prokázáno, že určité vůně jim nevoní, a když jsou jejich působení vystavena dostatečně dlouho, vykazují známky stresu.

Vyzkoušeli několik vůní, než zjistili, že možné řešení léčby stresu u prasat je levandulová vůně. Prasata začínají rovněž více odpočívat a vykazují známky psychické pohody. Stačí jim dát několikrát denně přičichnout levandulové vůni. Toho vědci dosáhli rozprášením levandulového oleje do prasečích kotců. Alberto Elmi z univerzity nám sdělil, proč je výsledek výzkumu tak důležitý:

Levandulový extrakt by mohl pomoci mladým prasatům lépe se vyrovnat s omezeními komerčního zemědělství.

Poukázal tím na hlavní důvod, proč je čím dál více prasat vystavených stresu.

Stres vyvolává nejen nepohodlí prasat, ale má neblahý dopad i na reprodukci

Stres má velmi negativní vliv na psychickou pohodu prasat, ale utrpí i chovatelé. Vůně levandule vepře uklidňuje a napomáhá jim stres odbourávat, avšak je rovněž velmi důležité zamezit vzniku stresu. Jaký dopad má stres na prasata?

Vystresovaného vepře poznáme jednoduše. U těchto jedinců se objevují náhlé změny chování, které signalizují, že něco je špatně. Prase většinou přestane jíst nebo jí žalostně málo. Také je velmi apatické a jen postává nebo přešlapuje na jednom místě, a to dlouhodobě, nebo naopak vykazuje nadměrnou fyzickou aktivitu. Zkušenější chovatelé si také mohou všimnout vyššího tónu kvílení.

Reklama

Prase, které je stresu vystaveno dlouhodobě, začíná být agresivní, kouše nejen ohradu, ale také začíná útočit na svého chovatele. Také se škrábe, jako by ho soustavně něco svědilo, začíná se izolovat od ostatních prasat a budí dojem robota – ty samé činnosti opakuje stále dokola a nemá radost ze života.

Stres má neblahý dopad i na kvalitu vepřového masa, proto je vhodné řešit výskyt stresu okamžitě. Stres má dopad na schopnost prasat množit se a snižuje šanci přežití již narozených selat.

V určitých případech může stres vyvolat i chovatel sám.

Kdy prasata podléhají stresu nejvíce

Chovatelé mnohdy dělají tu chybu, že chovají příliš mnoho prasat na jednom místě. Prasata potřebují velké množství pohybu, aby byla spokojená. Také příliš velké teplo jim nedělá dobře a způsobuje stres.

Spokojená prasata jsou zdravější a odolnější vůči nemocem.

Ne každý chovatel ale touží kupovat svým prasatům hračky a dopřát jim větší svobodu pohybu, zejména pokud je prase chováno jako užitkové zvíře. Tito lidé však zároveň potřebují, aby se jejich svěřenci množili. Zdá se, že tento výzkum těmto lidem hodně pomohl. Nabídl chovatelům alternativní řešení stresu u prasat, který vepři díky levandulové vůni zvládají mnohem lépe.

Reklama
Reklama