Pravčická brána je největším skalním mostem v Evropě

Pravčická brána je největším skalním mostem v Evropě

Foto: myslitel / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Evropa se může pyšnit hned několika přírodními krásami, které nám berou dech. Mezi ně se řadí i Pravčická brána, největší skalní most v Evropě. Tento přírodní útvar byste mohli najít v severních Čechách, nedaleko Hřenska, v Národní parku České Švýcarsko. Proč je tato brána tak výjimečná a co všechno byste o ní měli vědět?

Monumentální symbol Českého Švýcarska

Pravčická brána je tvořena pískovcem a její oblouk dosahuje ohromující velikosti. Díky svým rozměrům o výšce 16 metrů a šířce 26,5 metrů je největším přírodním skalním mostem v Evropě a jedním z největších na světě. Brána byla vytvořena přirozeným zvětráváním pískovcových hornin, které se v oblasti nacházely už před miliony let. Proces eroze, způsobený zejména vodou a větrem, pomalu vytvářel otvor ve skalním masivu, který nám dnes připomíná právě velkou bránu.

Procházka historií

Už v 18. století lákala Pravčická brána první cestovatele, a proto v roce 1826 byla v její blízkosti postavena výletní chata, která byla později přestavěna na zámeček Sokolí hnízdo. Ten původně sloužil jako ubytování pro turisty, dnes je v něm restaurace a malá galerie. Samotná brána byla hlavním výletním cílem mnoha turistů, jelikož po velmi dlouhou dobu se návštěvníci mohli dostat přímo na vrchol brány. Bohužel časté návštěvy turistů oblouk poškozovaly a z tohoto důvodu byl přístup na samotnou bránu zakázán už v roce 1982, aby se zabránilo dalšímu poškození. Dnes se tak tedy dostanete pouze na Sokolí hnízdo a okolní skalní vyhlídky, ze kterých je na Pravčickou bránu krásný pohled.

Navštivte Pravčickou bránu i vy

Přestože se tedy již dnes nemůžete projít po samotné bráně, návštěva tohoto místa rozhodně stojí za to. K samotnému vrcholu, u kterého se brána nachází, vede hned několik turistických cest různých obtížností, přičemž nejznámější je ta po červené turistické značce, která začíná v Hřensku. Výlet k bráně nabízí pěkné výhledy na okolní krajinu, která je plná hlubokých roklí, pískovcových věží a zelených lesů.

Brána jako inspirace pro umělce

Pravčická brána se stala symbolem a výletním cílem i pro mnohé umělce. Navštívil ji například i dánský spisovatel pohádek Hans Christian Andersen, který ji zmiňuje ve svých zápiscích. Dánští filmaři zde natáčeli i pohádku Dina, dcera jasnovidky. Pravčická brána se objevila i ve známějších filmech jako jsou Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň. Ve filmu posloužila jako kamenný most, po kterém hlavní hrdinové utíkají před zlou ledovou královnou. Protože se ale na Pravčickou bránu už dávno nesmí lézt, byly scény, ve kterých herci přebíhají oblouk, pořízeny ve studiu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama