Pražakos, pražec i praguese. Takto nazývají obyvatele Prahy jiné národy. A myslí si o nich své

Pražakos, pražec i praguese. Takto nazývají obyvatele Prahy jiné národy. A myslí si o nich své

Foto: CITAlliance / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

O tom, jaká pojmenování schytávají obyvatelé našeho hlavního města od Nepražanů, jsme psali v našem článku Balkoňáci, Švédi či helevolekoukej: Pražané mají od zbytku republiky nemilá pojmenování. Byla to vskutku zajímavá slova, většinou charakterizující mluvu Prazanů či jejich vlastnosti, které se v přezdívkách promítaly. Jako například „helevolekoukej“, „balkóňáci“, „lufťáci“, „pepíci“ a další.

Pro úplnost dodejme ekvivalenty výrazu Pražan z některých cizích jazyků, jež sepsala na webu Naše řeč Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR spisovatelka, redaktorka a bývalá novinářka Lucie Hašová, autorka článku Jak se (také) pojmenovávají Pražané:

Tak například anglicky se obyvatel Prahy nazývá citizen of Praguel (obyvatel Prahy) nebo the people of Prague (lidé z Prahy), pro Němce je Pražan Prager, rusky je to pražec, francouzsky zase pragois nebo praguois, praghese je to italsky, praguese španělsky. Prażanin řeknou Poláci, prágai Maďaři a Pražán řeknou ve Slovinsku.

Pražakos i k jídlu

„Pražakos" je romský výraz pro obyvatele Prahy. Romové používají často tento termín k označení Pražanů v českém prostředí.

Pražakos se ale v romském prostředí říká také pokrmu uvařeném v jednom hrnci. Stačí mít vepřovou krkovičku, cibuli, různou zelenimu a brambory, dále sterilizované lečo, kečup, sůl a pepř a mleté chilli. Před několika lety recept na tento miš-maš našla autorka příspěvku na kuchařském webu Varecha:

Reklama

„Zaslechal jsem ho na rádiu Gypsi, takže je to romský recept. Je pravda, že ho připravuji ráda, protože nemusím mýt nádobí. Podávám ho s čerstvým domácím chlebem. Příloha záleží na ročním období. teď jsem ho zkusila udělat s novými bramborami a podávala jsem ho s čerstvým úžasným hlávkovým salátem, který právě dorůstá a byl měkký jako samet...Ozdobila jsem jím talíř…“

Praha
Praha | Zdroj: satariel / Depositphotos

Cizinci, jak se vám žije u nás?

A jak na Pražany, či obecně na Čechy, koukají návštěvníci naší země? Otázka na dotazovací síti Quora zněla: Jak se žije v České republice? Přečtěte si odpověď jednoho anonymního respondenta této komunkační platformy:

„Upřímně řečeno, už mě docela unavuje většina odpovědí, které se obvykle objevují ohledně toho, jaká je Praha a Česká republika. Vždycky je to ,skvělé, levné pivo a hezké holky´. Já pivo moc nemusím, ale chápu, že je skvělé, a ano, ve srovnání s jinými místy je velmi levné. Ano, ženy mohou být krásné, stejně jako v kterékoli jiné zemi nebo části světa, ale jako by do Prahy jezdili jen heterosexuálové a lesbičky. I muži mohou být nádherní. Opět jako téměř na kterémkoli jiném místě na světě.“

Podle respondenta je „hodně těchto odpovědí je od lidí, kteří tu strávili několik měsíců nebo tu byli mnohokrát. To je úplně jiná zkušenost než skutečný každodenní život tady (nebo kdekoli jinde)“.

„Praha i zbytek země jsou samozřejmě krásné. To nemůže nikdo popřít. Lidé nejsou (aniž bych chtěl někoho urazit) mimo turistické oblasti Prahy, ale i v rámci Prahy, často nejvřelejší. Zjistil jsem však, že lidé mimo Prahu jsou o dost příjemnější. Zjistil jsem také, že ti, kteří žili v zahraničí, jsou obecně mnohem milejší a mají mnohem větší pochopení pro jazykovou nedokonalost. Po roce a půl si ale myslím, že konečně chápu českou mentalitu... alespoň trochu. Je to prostě něco, na co si člověk ze západní Evropy nebo Ameriky musí zvyknout,“ komentuje dočasnýobyvatel Prahy pocházející z anglosaského prostředí.

Reklama
Reklama