Zářez do Pražské plošiny: Osídlení Prahy od pravěku ovlivňuje velká výšková členitost terénu

Zářez do Pražské plošiny: Osídlení Prahy od pravěku ovlivňuje velká výšková členitost terénu

Foto: bloodua / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Matka měst, mezi návštěvníky často nazývaná zlatá, stověžatá apod., patří mezi nejnavštěvovanější města Evropy i světa. Se svým skoro 1,38 milionem obyvatel má dnes Praha charakter živé evropské metropole s významnou geografickou polohou, kudy život proudil již odpradávna.

České hlavní město je právem pokládáno za jeden z předních světových turistických cílů. Mimořádně významná je už sama geografická poloha Prahy přibližně uprostřed Evropy a ve středu České kotliny, na místě dávného přechodu přes Vltavu. Archeologické nálezy dokládají poměrně husté pravěké osídlení v období starší a zejména mladší doby kamenné, popisuje publikace Zeměpis cestovního ruchu.

Místo se postupně stalo střediskem dálkového obchodu i řemeslné výroby. Živý obchod se zde rozrůstal po tisíciletí. O významném vltavském brodu si můžete přečíst v našem článku Maniny v pražských Holešovicích byly nejfrekventovanějším brodem pro kupce z celého světa před stavbou Karlova mostu. V 11. století jsou již doloženy kupecké osady, později i počátky slavného tržiště Ungelt na Starém Městě.

Pražská kotlina a plošina

„Prvotní slovanské osídlení se od 6. století nalézalo spíše na sever od Pražské kotliny. Vzniku Pražského hradu v 9. století předcházela později zaniklá hradiště na Budči, na Levém Hradci, u Bohnic (Zámky), u Butovic a v Šárce. V 10. století je doložen druhý knížecí hrad na Vyšehradské skále,“ uvádí publikace sloužící také jako příručka pro průvodce cestovního ruchu.

Osídlení města od pradávna ovlivňuje výrazná výšková členitost terénu. Jeho osu tvoří údolí Vltavy zahloubené i s Pražskou kotlinou zhruba 100 až 200 metrů do Pražské plošiny. Podobně jsou zaříznuty i menší přítoky.

Reklama

Pražská plošina je geomorfologický celek, který se rozkládá ve středních Čechách, zhruba na území hlavního města Prahy a v jeho západním a jihovýchodním okolí. Rozloha celku činí 1 128 km². Základ reliéfu představuje tabule, protnutá úzkým a hlubokým údolím řeky Vltavy, které se v jejím středu otevírá v Pražskou kotlinu. Zatímco okrajové části Pražské plošiny jsou charakteristické malou členitostí s výškovými rozdíly nejvýše desítek metrů, směrem k Vltavě drobné potoky vytvořily síť výrazně se zahlubujících úzkých údolí s převýšeními přesahujícími 100 m,“ popisuje lokalitu Otevřená encyklopedie.  

Povrch současného města sestává z mnoha údolí, kopců a říčních teras, které jsou dnes už v podstatě intenzivně zastavěny. To dodává Praze malebnost, ale přináší urbanistické problémy v dopravě, kanalizaci, v nové výstavbě atd. Přitom historické jádro rovinatého území mezi Hradčany a Vyšehradem bylo v podstatě zastavěno už koncem středověku.

Reklama
Reklama