Před 60 lety se Československo stalo světoznámým – bohužel tomu bylo kvůli řadě nevysvětlitelných úmrtí

Před 60 lety se Československo stalo světoznámým – bohužel tomu bylo kvůli řadě nevysvětlitelných úmrtí

Foto: Burgstedt / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Lidské selhání je příčinou mnoha nemocí, za úmrtí 16 mladých lidí však nemohla lidská chyba. Mezi lety 1962–1965 z nevysvětlitelných důvodů umírali lidé. Mohla za to amoeba, která se živila mozkovou tkání.

Pozadí události

Úmrtí z nevysvětlitelných příčin se dít mohou. Když došlo k prvnímu úmrtí z neznámých příčin, přisuzovalo se to náhodě. Když začlo přibývat obětí podobné věkové skupiny mladých lidí, kteří se zdržovali i na stejném místě, tedy v lázních Dr. Vrbenského v Ústí nad Labem, bylo nasnadě začít pátrat po příčině, a to velmi rychle. Úmrtí přibývalo, až bylo nejlepší lázně zcela uzavřít, i když ty podnikaly kroky ke zlepšení už tak bezproblémové hygieny. Bohužel i přes tato opatření lidé umírali.

Naegleria fowleri

Jak název napovídá, právě tento jednobuněčný organismus (česky améba) mohl za tragédii. Vyskytuje se v teplých a sladkých vodách a živí se bakteriemi, které se v těchto vodách přirozeně nacházejí. To ovšem není vše. Může se stát, že místo bakteriím napadne zvíře, nebo dokonce člověka. V tomto případě napadá nervový systém, a nenávratně tak poškozuje mozek, a to vede bez včasné léčby ke smrti.

Pokud vezmeme v úvahu přirozené prostředí, ve kterém se améba nachází, je očividné, že lázně pro ní byla pastva. Co je ale zajímavé je, že mezi 16 obětmi byli pouze lidé ve věkovém rozmezí 8–25 let. Proč?

Společné pro mladé lidi je to, že se teprve učí plavat. Pohyb ve vodě může být stresová situace, právě, když se člověk „naloká“ nebo znervózní. Vědci tyto faktory stresu připisují snazšímu průniku patogenu do těla. Konkrétně pak nosem při vdechnutí vody.

Co ale starší plavci?

Můžeme se shodnout, že plavání je problematické spíše pro nižší věkové kategorie. Mezi obětmi byli ale i dobří plavci nad 15 let. I na tohle se časem přišlo. Améba má schopnost jako řada jiných patogenů přežít i mimo své ideální prostředí. Lázně sloužily i k pořádání soutěží. Právě v takovém případě byla hladina vody v bazénu vyšší, než tomu bylo u běžných dní, kdy byl bazén otevřený pro širokou veřejnost. Améba přežívala v suchých spárách bazénu, a když přišla soutěž a hladina vody byla zvýšená, došlo k oživení tohoto organismu a ten mohl začít páchat škody.

Reklama

Výše uvedené důvody jsou i další vysvětlení, proč mezi zemřelými nebyl nikdo ve vyšším věku. Soutěží se účastnili pouze mladí lidé – studenti.

Vyšetřovací komise

Nyní je již známé, jak k nákazám došlo. Když se ale podíváme na situaci očima účastníků, nikdo netušil, co a proč se děje. Z tohoto důvodu byla ustavena vyšetřovací komise, která měla za úkol zjistit příčiny úmrtí a podat o tom zprávu. Po letech vyšetřováni, kdy se pořádně nic nezjistilo, se stala situace neudržitelnou a na komisi byl veřejností vyvinutý tlak na podání vysvětlení. Proto komise vydala zprávu, ve které pro uklidnění společnosti obsahovala skutečnosti, které objasňovaly úmrtí. Bohužel se jednalo o pouhé spekulace, které byly později vyvráceny.

K uzavření případu došlo až po hledání příčin v zahraničních zdrojích, které se zmiňovaly o náhlých úmrtích po kontaktu s vodou. Celosvětově je zaznamenáno pouze okolo 500 případů. Pouze jednotky byly vyléčené. Ačkoli je výše zmíněné, že včasná léčba je možná, ovšem toto onemocnění je zrádné ve svém průběhu, kdy horečky s ním spojené spíše připomínají obyčejnou chřipku či nachlazení. Následuje už pouze smrt.

Reklama
Reklama