Připravte si doma levný a super zdravý džus z 8000 let starého zázraku

Připravte si doma levný a super zdravý džus z 8000 let starého zázraku

Foto: Maryna Osadcha / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Před několika lety učinili mikrobiologové na Manchester University překvapivý objev. Podle jejich názoru může být bramborový džus (šťáva) účinný při prevenci a léčbě žaludečních vředů - onemocnění způsobené primárně bakteriemi Helicobacter pylori.

Bramborová šťáva obsahuje antibakteriální sloučeninu, která ničí tyto mikroorganismy. Další výhodou je, že bramborový nápoj nezpůsobuje na rozdíl od antibiotik rezistenci na léky a nezpůsobuje vedlejší účinky. 

Podle Národního zemědělského muzea je "pravlastí brambor Jižní Amerika, kde se na náhorních planinách Peru a Bolívie pěstovaly už před 8 000 až 5 000 lety. Do Evropy se brambory rozšířily až v 16. století se zámořskými plavbami."

Na pálení žáhy

Bramborový džus se také doporučuje na pálení žáhy, poruch trávení a reflux (návrat kyselých šťáv ze žaludku do jícnu – pozn.), protože se jedná o vysoce alkalickou tekutinu, čímž snižuje kyselost v žaludku. Výsledkem je, že uklidňuje onemocnění trávicího systému, jak popisují Ellen Camireová, Stan Kubow a Danielle J. Donnellyoá v pojednání Potatoes and Human Health.

Je vhodná na žaludeční a kožní problémy, má protirakovinné vlastnosti, dodává energii a má omlazující účinek. Ačkoli bramborový džus není příliš populární, je v lidovém léčitelství znám již dlouho.

Účinky na zdraví

Bramborová šťáva obsahuje mnoho cenných vitamínů, fytochemikálií a minerálů. Vitamíny skupiny B - jedna porce zeleniny pokryje 40 % denní dávku thiaminu (vitamin B1 ) a niacinu (vitamin B3), najdeme zde také vitamíny B2 a B6, vitamin C - brambory jsou velmi dobrým zdrojem tohoto vitaminu, draslík, železo, vápník, zinek, vitamin K, antioxidační sloučeniny (karotenoidy, jako je lutein, zeaxanthin a violaxanthin).

Jak připravit bramborový džus

Příprava šťávy z brambor není náročná. Fotka od Heike Rau / Shuterstock

Při přípravě bramborové šťávy je nejlepší v odšťavňovači důkladně odšťavnit očištěné, nakrájené syrové brambory (ve slupce). Můžete brambory také nastrouhat a vymačkat z nich šťávu. Tekutinu lze poté přidat do jiné oblíbené šťávy a vypít v této formě. Nebo do ní přidejte citronovou šťávu či bazalku. Pro léčebné účely se doporučuje vypít jednu sklenici bramborového džusu denně. 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama