Ikonický řecký smažák se podává s medem a citrónem. Připravte ho na letní párty
Saganaki je ozdobou mnoha řeckých restaurací, kde se na stůl často dostává ještě syčící na pánvi. Další krok je poněkud dramatický, protože těsně před podáváním ho obsluha s pomocí anýzového likéru ouzo zapálí. Díky tomu se mu také říká „hořící řecké saganaki".
Na začátku si vyjasněme názvosloví tohoto pokrmu: „saganaki" označuje různé řecké předkrmy, které se připravují na malé pánvi s těžkým dnem, která se sama nazývá saganaki nebo sagani. Mezi nejběžnější tradiční řecké recepty smažené na tomto druhu pánve patří feta saganaki, mušle saganaki, krevety saganaki, přičemž nejoblíbenější je jednoduchý recept na sýrové saganaki. Nejčastěji se podává jako lahodný předkrm k tradiční řecké musace, uvádí web The Mediterranean Dish.com.
Správný výběr sýra dělá divy
Při přípravě receptu na řecké saganaki je obzvláště důležité vybrat správný druh sýra. Sýry, které se v Řecku používají k výrobě saganaki jsou graviera, kefalograviera a kefalotyri. Všechny jsou středně tvrdé žluté sýry s jemnou ořechovou příchutí.
Alternativní surovina
Pokud nemůžete sehnat výše uvedené tradiční řecké sýry, nezapomeňte, že je obzvláště důležitá pevnost sýra, aby dobře držel a při smažení se úplně nerozpustil. Musí být také dostatečně měkký, aby se vnitřek stal pěkně mazlavým a vláknitým. Alternativní sýry pro saganaki jsou silné plátky sýru zvaného Monterey Jack, dále třeba provolone nebo mladé pecorino. Důležitá je ale tloušťka sýra - dbejte na to, abyste ho nakrájeli na zhruba půl palce silné plátky.
Tradiční příprava
Představujeme vám jednoduchý a oblíbený tradiční řecký recept na saganaki, připravený pouze z několika málo kvalitních ingrediencí a hotový za méně než 10 minut. Na sýrovém saganaki je nejoblíbenější jeho výtečná zlatavá kůrka a to, jak je uvnitř tak neodolatelně mazlavý.
Mouka, olivový olej a sýr je vše, co potřebujete, abyste si doma vyrobili tento lahodný předkrm. Vlastně ještě teplou vodu - podle řecké tradice ponořte sýr nejprve do teplé vody, potom obalte v mouce (pro křupavost kůrky) a dejte smažit do nevelkého množství oleje. Některé recepty trvají na druhém velmi rychlém namočení již jednou obaleného sýra před vložením na pánev. V restauracích se saganaki smaží ve velkém množství oleje, ale doma je to zbytečné. To, co je žádoucí, je tenká křupavá kůrka a měkký rozplývavý vnitřek. Podává se s citronem, limetkou či (ochuceným) medem.
Ideální pochoutka na večírek
Pokud jednou smažený sýr saganaki připravíte na párty či večírek, velmi pravděpodobně se stane nejžádanějším předkrmem či samotným jídlem.Pro dramatickou prezentaci můžete sýr ještě oflambovat pomocí výše zmíněného likéru ouzo. Saganaki v této úpravě nikdy nezklame a pobaví. Zkrátka - pokud milujete tavený řecký sýr, není co řešit.