Red handfish je nádherná, silně ohrožená ryba: Ve volné přírodě plave méně než sto jedinců, žijí ve vodách Austrálie

Red handfish je nádherná, silně ohrožená ryba: Ve volné přírodě plave méně než sto jedinců, žijí ve vodách Austrálie

Foto: CSIRO / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Název red handfish se do češtiny nepřekládá, ale znamená něco jako červená rukoryba. Ploutve této ryby totiž skutečně připomínají končetiny. Ačkoli je na pokraji vyhynutí, není nijak nezajímavá. Ponořme se společně do způsobu života těchto ryb.

Objev tohoto nádherného živočicha

Není moc jasné, jak dlouho zde tento druh žije a odkud se vzal. Byl objeven v 19. století, během průzkumů vod v blízkosti Port Arthuru. Jak se hledání těchto ryb posouvalo dál, bylo zjištěno řídké osídlení tímto druhém na Achajských ostrovech (jižně od Hobartu). Předpokládá se, že tam žily již v 9. století, ale nelze to říci s jistotou.

Tato ryba je okouzlující díky svým obrovským ploutvím a dvojí červené barvě. Dorůstá 6–13,5 cm na délku. Krása ji však bohužel nezachránila před statusem kriticky ohroženého druhu.

Na pokraji vyhynutí

Některé druhy jsou opravdu krásné, ale nepřežijí. To hrozí i této nádherné rybce. Všehovšudy ve volné přírodě plave méně než 100 jedinců. Ochránci přírody se snaží těmto rybám pomoci přežít již od roku 2002.

Vzhledem k nízkému počtu jedinců musíme druh red handfish zařadit na seznam kriticky ohrožených druhů,

zaznělo tehdy z řad instituce IUCN.

Hlavně kvůli jejich výstřednímu vzhledu i způsobu plavání jsou pro predátory viditelné. Navíc se zmenšuje jejich přirozené prostředí, což jsou vody, kdy je vidět z hladiny až 30 metrů hluboko. Navíc s rozmnožováním to také není růžové, a tak je tento druh silně ohrožen.

Reklama

V kostce jsou tři důvody, proč se populace snižuje – vysoká viditelnost pro predátory, malá plodnost a úbytek přirozeného prostředí.

Red handfish ve vodách předvádí pohyby podobné baletu

Ve svém přirozeném prostředí předvádějí jedinci druhu red handfish pohyby podobné baletu, a to nejen v období páření. Tento taneček předvádějí v hloubce mezi pěti a deseti metry. Tyto pohyby jsou velmi složité, za což si zaslouží naše uznání – přestože pro ně jde o naprosto přirozený pohyb.

Lze zabránit vyhynutí?

Ačkoli je to kruté, některé druhy již nemají na tomto světě své místo. Bohužel se zdá, že druh red handfish tento osud nemine. Když se narušilo jejich přirozené prostředí, a to nenávratně, jejich reprodukce se snížila na minimum a noví jedinci nevědí, jak přežít růst a období dospívání. Navíc jako čerstvě vylíhlé projevují až příliš velkou zvědavost, zkoumají okolí a jsou více neopatrné.

Spousta lidí navíc chce tyto rybky jako domácí mazlíčky, což vede k jejich odlovu. A ačkoli by se mohlo zdát, že chov ryb red handfish jim pomůže přežít, tento akt paradoxně urychluje jejich vyhynutí. V našich domácích podmínkách touha po rozmnožení klesá prakticky na nulu, ryby přestávají toužit zachránit svůj druh.

A jelikož svět se postupně otepluje a líhne se málo nových jedinců, nemají šanci přizpůsobit se změnám. Tyto ryby jsou velmi citlivé na své prostředí, zejména na teplotu, ve které žijí. Akceptovatelná je pro ně teplota 18–22 stupňů, poté je opouští chuť na reprodukci. Rybám samotným vyšší teploty nevadí, ale nemnoží se.

Naneštěstí i přes velkou snahu jak ochránců přírody, tak ostatních lidí zachránit tento jistě velmi zajímavý druh se zdá, že v současné době neexistuje způsob, jak jim dopomoci k častějšímu rozmnožování, což v budoucnu může znamenat definitivní vyhynutí ryby zvané red handfish.

Reklama
Reklama