Retro kvíz – nostalgie hraček z dob socialismu. Některé z nich stále naleznete na pultech hračkáren

Retro kvíz – nostalgie hraček z dob socialismu. Některé z nich stále naleznete na pultech hračkáren

Foto: MAUR film / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pojďte se s námi ponořit do doby dávné, kdy se mechanické hračky považovaly za jedinečný odkaz tehdejší doby. Řeč je o éře Husákových dětí, které znaly nejen Rubikovu kostku, Merkur, nebo modely železnic.

Legendární stavebnice a deskové hry

Co by to bylo za prázdniny bez pořádné deskové hry. V žádném pokojíčku snad nechybělo ikonické Člověče nezlob se, domino, nebo šachy pro bystré děti. Vánoce byly jedním z období, kdy děti byly obdarovávány nejrůznějšími dárky v podobě deskovek, nebo stavebnic.

Pro kluky byla stavebnice Merkur něco jako splněný sen. Dokonalá stavebnice pro malé inženýry, u které se dalo vydržet hodiny. Deskovky mnohdy vtáhly do víru hry celé rodiny, ideální možnost, jak trávit čas doma při nepřízni počasí, o prázdninách a dovolené. Dostihy a sázky byly jednou z oblíbených her, na kterou děti nedaly dopustit. Tato hra byla zárukou zábavy i na celé dlouhé hodiny, ti vytrvalí zvládli hrát i několik dnů.

Mončičák jako neodmyslitelný doplněk dětského pokojíčku

Velmi oblíbeným artiklem se stalo malé plyšové zvířátko v mnoha barvách a provedeních. Legendární hračka, která nesměla chybět žádné slečně v dětském pokoji. Dostal se k nám až z dalekého Japonska a velmi rychle získal na své atraktivitě. Malý plyšák cucající si svůj palec a po stisknutí bříška vydává pískavý zvuk.

Mončičák se uchytil nejen u nás, ale například i ve Francii, Německu, USA a Velké Británii. Roztomilá hračka i po letech rozehřívá srdce pamětníků. Přes svůj Japonský původ se k nám dostávali Mončičáci i z jiných zemí, například z Maďarska. Prodejce hraček David Drtina ale podotýká:

Ti japonští byli takoví veselejší.

Stálice – Rubikova kostka

Jednou z nejoblíbenějších hraček tehdejší doby byla Rubikova kostka. Úžasný hlavolam, který dokázal potrápit mozkové závity, když měl uživatel složit kostku v časovém rozmezí. Dříve vyvolávala Rubikova kostka doslova šílenství a byla velmi populární. Kostka skládající se z dalších malých kostiček a otáčivému mechanismu byla „sousto“ pro každého, kdo měl trpělivost. Z různobarevné kostky se dal díky dokonalému postupu v krátkém čase složit magický zázrak.

Reklama

Hlavolam se stal fenoménem a prodával se po celém světě v mnoha variacích. Podporuje především logické myšlení a prostorovou představivost. Navíc uhranul doslova každému, kdo měl tu trpělivost přijít na jedinečný postup ke složení.

Céčka

Kdo neměl Céčka, jako by v tehdejší socialistické době ani nebyl. Také si pamatujete na pestrobarevné plastové výlisky? Nejprve se ikonická Céčka vyráběla pouze ve tvaru písmene C, od kterého je odvozen i název. V 80. letech minulého století se stala Céčka hitem, kdy zdobila dveře a okna dětského pokojíčku ve stylu závěsu. Nosila se jako přívěšek ke klíčům, ozdoba zipů u oblečení, nebo aktovky. Nejvíce si ale pamětníci vybaví a spojí tento artikl se hrou zvanou „čára“.

Postupem času, kdy byla tato hračka velmi žádaná přišli výrobci s nápadem tento artikl trochu oživit. Prodávala se céčka průhledná, fosforová, ale i v podobě dalších písmen. K dostání byla „áčka“, „eska“, ale například i paragraf a další oblíbené tvary.

Pojďte se s námi vrátit do dětství. Zvládnete odpovědět na otázky spojené s Vašimi nejoblíbenějšími hračkami?

Dnešní generace by již hračkám z minulého století sotva přišla na chuť. Je v nich ale stále cosi vzácného a neuchopitelného. Dost možná ona nedosažitelnost, která ve své době byla tak trochu na denním pořádku. Ne každé dítě dostalo to, po čem opravdu toužilo.

Reklama
Reklama