A je to tady! V říjnu můžete sledovat na obloze mimořádný astronomický úkaz

A je to tady! V říjnu můžete sledovat na obloze mimořádný astronomický úkaz

Foto: paulfleet / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pro ty z vás, co si chcete tento jedinečný přírodní jev užít, bude nejlepší doba pro pozorování komety mezi 11. a 13. říjnem od 18:30 středoevropského letního času.

Kometa je malé těleso sluneční soustavy, složené zejména z ledu a prachu, které většinou obíhá po excentrické eliptické trajektorii okolo Slunce. Všeobecně se předpokládá, že komety vznikají v Oortově mračnu, což jsou – lapidárně řečeno – zbytky po kondenzaci sluneční mlhoviny (jde o zamrzlé pozůstatky z dob vzniku Sluneční soustavy). Oortův oblak se táhne po okraji Sluneční soustavy, tedy ve velké vzdálenosti od Slunce.

Proč se komety dostanou dovnitř Sluneční soustavy

Většina komet se zdržuje za oběžnou dráhou Pluta, ovšem některá občas přilétne do vnitřních částí Sluneční soustavy. V závislosti na gravitační interakci s planetami se totiž může dráha komety změnit. Kupříkladu Jupiter je známý tím, že dráhy komet mění a zachycuje je na kratších oběžných dráhách. Proto se některé komety vrací do Sluneční soustavy pravidelně (za desítky i stovky let). K takovým patří třeba Halleyova či Kohoutkova kometa. Zajímají-li vás všechny aktuálně viditelné komety, můžete si je na internetu vyhledat.

Co tvoří kometu

Komety jsou složeny z jádra, které je tvořeno zpravidla zmrzlým oxidem uhličitým, oxidem uhelnatým, metanem, a vodou, smísenou s prachem a různými nerostnými látkami. Kolem jádra je kulovitá obálka – koma, složená hlavně z plynů. Ohon komety tvoří plyn a prachové částice.

Jak je možné, že komety vidíme

Komu i ohon osvětluje Slunce, proto mohou být pozorovatelné ze Země. Když totiž kometa prolétá vnitřní částí Sluneční soustavy, prach odráží sluneční světlo přímo a plyny září v důsledku ionizace. Většina komet je bez dalekohledu velmi slabě viditelná, ale několik z nich je dostatečně jasných na to, aby byly viditelné pouhým okem. A takové to je i s kometou C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, kterou budete moci pozorovat v říjnu na noční obloze. Byla objevena v lednu 2023 a od té doby se její jasnost neustále zvyšuje. Kometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS je neuvěřitelně rychlá. Proráží vnitřní sluneční soustavu rychlostí 290 664 km/h neboli 80,74 km za sekundu.

Pozorovatelé na severní polokouli, tedy i v České republice, budou mít nejlepší podmínky pro její sledování kolem 12. října, kdy se kometa dostane nejblíže k Zemi. V této době by měla být viditelná pouhým okem. Fenomén, známý jako „přímý rozptyl“ může ještě navíc zvýšit jasnost komety až stonásobně. A to může poskytnout velmi impozantní pohled. Astronomové však sdělují, cituji:

Dorůstající úplněk bude zhoršovat výhled mezi 16. až 19. říjnem.

Jak daleko od Země Tsuchinshan-ATLAS bude

Kometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS se tedy k Zemi nejvíce přiblíží 12. října, kdy bude vzdálena pouhých 0,472 astronomické jednotky. Což je přibližně 71 milionů kilometrů. To je srovnatelné s 184násobnou vzdáleností mezi Zemí a Měsícem. Nyní, tj. na počátku října, je od Země vzdálená kolem 101 milionů km. Kometa bude od 11. října viditelná nízko nad západním obzorem po 18. hodině, a díky své jasnosti bude pozorovatelná i z městských oblastí. Na internetových stránkách můžete vidět mapky a polohu komety C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS ve Sluneční soustavě. Naposledy se opravdu jasná kometa McNaught objevila v roce 2007 a poskytla mimořádnou podívanou.

Reklama
Reklama