Nepřetržité teplo: Odborníci v NOAA předpovídají, že rok 2024 může být nejteplejším rokem v historii

Nepřetržité teplo: Odborníci v NOAA předpovídají, že rok 2024 může být nejteplejším rokem v historii

Foto: leolintang / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 2023 meteorologové zaznamenali mnoho vysokých teplot, v některých případech byly teplotní rekordy překonány. Od června 2023 teploty značně stoupaly.

Rekordní teplo v roce 2023

Rekordní teplo v roce 2023 přineslo vzácnou neshodu mezi vědci v oboru klimatologie. Někteří tvrdí, že rekordní vysoké teploty předurčují novou fázi oteplování, do které Země vstoupila.

Od června 2023 každý po sobě jdoucí měsíc byl nejteplejší v historii. V roce 2024 v červenci arktická ledová pokrývka rychle ustoupila. Tím se denní rozsah ledu dostal na třetí nejnižší příčku v 46letém satelitním rekordu. Mořský led se v jižním oceánu blíží extrémně nízkému rekordnímu rozsahu, který byl stanoven v roce 2023. Příčinou je velká oblast bez ledu v jihozápadním Indickém oceánu. Na těchto nízkých rekordních hodnotách se také mořský led drží po měsíce. Teploty hladiny v moři se také drží na rekordních maximech od června roku 2023. A v průběhu těchto jevů se světa zmocnily povodně, vlny veder, období sucha i bouře.

NOAA předpovídá, že rok 2024 může být nejteplejším rokem v historii

NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration – Národní úřad pro oceán a atmosféru

Červenec 2024

Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru byl červenec 2024 již čtrnáctým měsícem, ve kterém padaly teplotní rekordy vysokých hodnot. NOAA předpovídá, že rok 2024 bude nejteplejším rokem v historii. Na své měsíční klimatické konferenci uvedla, že je zde 77procentní šance, že rok 2024 bude nejteplejším v historii. Je skoro 100procentní šance, že se dostane mezi pět nejteplejších let.

Reklama

Karin Gleason uvedla, že skoro pětina pevniny světa zaznamenala v červenci rekordní teploty.

„Zeměkoule zůstává stále neuvěřitelně horká,“ uvedla Karin Gleason, ačkoliv dodala, že globální teploty v červenci byly velmi blízké těm v červenci v roce 2023. Evropa, Afrika a Asie dosáhly v červenci rekordně nevyšších hodnot v červenci. Severní Amerika dosáhla druhého místa ve vysokých teplotách.

Zeměkoule zažila své dva nejteplejší rekordní dny v červenci. Během tohoto období byl jihozápad USA pod tlakem varování o horku.

Vysoké teploty s sebou bohužel přinášejí i řadu požárů
Vysoké teploty s sebou bohužel přinášejí i řadu požárů | Zdroj: fouroaks / Depositphotos

V Kalifornii vypukl v parku požár

Požár začal 24. července. Je to pátý nejrozlehlejší požár v historii Kalifornie. Hořelo 386 000 akrů. Na uhašení požáru se účastnilo více než 5 500 hasičů.

Podívejte se na živo: Jižní Kalifornie – požárníci nechají nahlédnout do své práce s požáry v roce 2024.

NOAA přepokládá nadprůměrné hodnoty pro téměř celé území USA v září, kromě oblasti kalifornského pobřeží a severozápadního Pacifiku.

Badatelé uvedli, že spalování fosilních paliv přispívá k trendu globálního oteplování. K oteplování ale také přispěl velkou měrou přirozený klimatický jev El Niño.

Vliv El Niño zeslábl a může se brzy přeměnit na klimatický jev La Niña. Meteorolog Brad Pugh se vyjádřil, že existuje dvoutřetinová šance, že La Niña se vyvine v září, říjnu nebo listopadu. La Niña – jedná se o oceánský a atmosférický jev, který je chladnější opak jevu El Niño.

Reklama
Reklama