Houby na jídle jako z restaurace. Nenechte je ztmavnout, stačí pár kapek

Houby na jídle jako z restaurace. Nenechte je ztmavnout, stačí pár kapek

Foto: svariophoto / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Víte, co dělat, aby houby při vaření a smažení nezměnily barvu? Určitě to znáte - připravujete pizzu nebo jiný podobný pokrm a houby, které chcete použít, nejsou navrchu dokonale bílé, zatímco ty na pizze v restauraci vypadají dokonale. Poradíme vám, jak tohoto efektu dosáhnout!

Houby většinou ztmavnou po tepelné úpravě, ale někdy i v lednici. Ne vždy to znamená, že jsou zkažené, ale přesto je důležité vědět, jak je dobře skladovat. Podívejte se, co dělat, aby houby neztmavly a užijte si jejich skvělou chuť v každém pokrmu, přináší jednoduché rady web Polki.pl.

Proč houby tmavnou?

Při smažení, dušení nebo vaření bílé a pevné houby ztmavnou. Někdy tyto houby v lednici i zčernají. To je známka toho, že pomalu ztrácejí svěžest. Mírně ztmavlé houby můžete jíst stále, ale pokud se vám na nich cokoliv nezdá (zápach, ztráta pevnosti), je lepší je vyhodit. Často houby velmi rychle zhnědnou po nakrájení. Může za to světlo, ke kterému houby, zvláště průmyslově pěstované, nemají přístup.

Sněhobílé žampiony nenechte ztmavnout.
Sněhobílé žampiony nenechte ztmavnout. | Zdroj: victorO / Depositphotos

Co dělat, aby houby neztmavly?

Řešení je jednoduché a dobře funguje jak s čerstvými, tak s vařenými nebo smaženými houbami. Stačí sáhnout po citronové šťávě. Koupené čerstvé houby vybalte z obalu nebo je vyndejte ze sáčku (pokud kupujete na místním trhu) a poté pokapejte šťávou vymačkanou z půlky citronu. Houby šťávou důkladně „obalte“ a poté je vložte do čisté nádoby, aniž byste zavírali víko.

Tepelná úprava

Při vaření, dušení nebo smažení můžete houby potřít citronovou šťávou nebo přidat trochu do vody. Je také velmi důležité houby krátce osmažit. Při tepelné úpravě uvolňují hodně vody, takže dlouhým smažením budou každým okamžikem tmavší a tmavší.

Solení

Nezapomeňte také houby solit až po smažení. Sůl způsobí, že většina zeleniny a hub pustí šťávu a změkne, takže pokud chcete mít houby krémové a pevné, je dobré je dochucovat, až budou úplně osmažené a odpaří se voda.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama