Muži, mluvte o citech. Předejdete nevěře, zklamáním i zbytečným hádkám

Muži, mluvte o citech. Předejdete nevěře, zklamáním i zbytečným hádkám

Foto: pressmaster / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Muži obecně neradi hovoří o citech. Je to pro ně téma, kterým se nechtějí zabývat, protože je komplikované. Neradi analyzují, rozpitvávají, vrtají se ve věcech. Jsou mnohem pragmatičtější, upřednostňují racionální pohled na věci, ale v tomto směru si raději drží odstup. A je to zcela přirozené, v podstatě podmíněné evolucí.

Vztahový kouč radí, proč je právě toto téma dobré implementovat do běžných, každodenních rozhovorů. Pokud chcete být skutečně v harmonickém svazku, je to přímo nevyhnutelné. Pouze pokud naše polovička ví, jak se cítíme, co prožíváme, dokáže nám být skutečnou oporou a opravdovým partnerem.

Doba se mění, vztahy se v dnešní době stávají komplikovanějšími, proto je důležité i o citech mluvit. Nahlas, s rozvahou a bezpodmínečně projevit to, co se v nás odehrává. Pokud se to neděje delší období, případě roky, máme problém. Odborníci hovoří o reálném ohrožení vztahových vazeb.

Mluvte, mluvte, mluvte se svými ženami.
Mluvte, mluvte, mluvte se svými ženami. | Zdroj: xload / Depositphotos

Názor psychologa

„Vím, že mužům se velmi o citech mluvit nechce. Sám jsem s tím kdysi měl problém. Ale je to nesmírně důležité. Pouze pokud naše polovička ví, jak se cítíme, co prožíváme, dokáže nám být skutečnou oporou a skutečným partnerem. Neboť každý občas potřebuje povzbudit, podržet a podat pomocnou ruku. I když muži si to neradi připouštějí, " vysvětluje Mgr. Marek Taraba, psycholog a vztahový kouč.

Dokážete takovýmto způsobem předejít nevěře, zklamáním, zbytečným hádkám či pochybnostem.

„Mnozí to považují za vlastní selhání či slabost. No slabost je, pokud o emocích nedokážeme mluvit. Na to by měl myslet úplně každý chlap, pro kterého to představuje nějakou pomyslnou komplikaci."

Komunikace o citech je ve svazku, pokud na něm tedy chceme pracovat, prioritou číslo jedna. Dokážete takovýmto způsobem  předejít nevěře, zklamáním, zbytečným hádkám či pochybnostem. Vědět, co druhý cítí, je aspekt, který povýší vztah dvou lidí na zcela jinou úroveň. 

Budujete si tím důvěru, víru jeden v druhého, respekt, určujete si hranice a zároveň se učíte vzájemnému porozumění. A to je přece podstata jakéhokoliv vztahu, nebo ne?

Reklama
Reklama