Skotský hrad Kilchurn měl tajné spojení s pevninou

Skotský hrad Kilchurn měl tajné spojení s pevninou

Foto: stroop/ Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ve Skotsku je jen málo malebnějších hradů než Kilchurn, postavený na malém skalnatém ostrůvku, který se připojuje k pobřeží na konci jezera Loch Awe, Skotský hrad Kilchurn měl tajné spojení s pevninou a zajímavou historii, kde nechyběla ženská síla a krvavé spory.

Kilchurn byl jedním z mnoha hradů postavených mocným klanem Campbellů, který v pozdním středověku ovládal velkou část západního Skotska. Poloha hradu na konci průsmyku Brander umožňovala Campbellům kontrolovat přístup z východu na území Lornu a spojovala jejich pozemky v Lornu s jejich majetky v Perthshire. Hrad byl postaven na ostrově, který byl s pobřežím spojen skrytou hrází pod vodní hladinou. Postupem času voda opadla a přístup do Kilchurnu je zcela nad vodou - není třeba hádat, kde se vodní hráz nachází.

Stavitel byl stavitelka

První stavba na tomto místě byla postavena v roce 1440 a nejednalo se o hrad, ale o pětipatrový dům s věží, chráněný obvodovou zdí. Stavitelem byl sir Colin Campbell z Glenorchy, mezi lidmi známý jako Černý rytíř z Rhodu pro své hrdinské činy v křížových výpravách. Jak snadné je však připsat většinu stavebních projektů mužské hlavě domácnosti! V tomto případě, a pravděpodobně i v mnoha dalších, je toto připsání chybné.

Tradice říká, že na stavební projekt v Kilchurnu ve skutečnosti dohlížela Margaret Campbellová, manželka sira Colina, během manželovy dlouhé nepřítomnosti kvůli bojům v zahraničí. Campbellovi v Kilchurnu nebydleli, alespoň ne zpočátku.

Hádky a krvavé spory

Za správce dosadili rodinu MacGregorovu z Glenstrae. Toto uspořádání trvalo až do 17. století, kdy se klany rozhádaly a došlo ke krvavému sporu. K dalším násilnostem došlo v roce 1654, kdy královské jednotky pod vedením generála Middletona dva dny obléhaly Kilchurn, než je zahnal příchod cromwellovských vojáků vyslaných generálem Monckem. Oddech však trval jen krátce, protože v roce 1685 se hrabě z Argyllu vzbouřil proti Jakubovi VII. a vyslal své muže, aby Kilchurn znovu oblehli.

Odchod do historie

Během povstání v roce 1745 - při neúspěšném pokusu Bonnieho Prince Charlieho získat zpět korunu - byl hrad krátce posádkou vládních vojsk. Poté se hrad - stejně jako jako jakobínská věc - pomalu rozpadl do historie.

Hrad Kilchurn je součástí několika celodenních výletů z Glasgow a Edinburghu, které často zahrnují i další zajímavosti v okolí, například přímořské město Oban. 

Reklama
Reklama