Tato jídla v zahraničí rozhodně nejezte a řiďte se pravidlem Uvař, oloupej, jinak nechej

Tato jídla v zahraničí rozhodně nejezte a řiďte se pravidlem Uvař, oloupej, jinak nechej

Foto: epixx / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když cestujete do zahraničí, pravděpodobně máte dlouhý seznam věcí, které musíte projet a vidět. Průjem, zvracení a žaludeční křeče na něm rozhodně nemáte, ale tyto zažívací problémy se vás mohou „chytit“ velice snadno. Pokud nebudete dodržovat pravidla, co v zahraničí nejíst a nepít, napsal Huffington Post.

V některých zemích je bezpečnější a moudřejší sestavit si seznam jídel, kterým se budete vyhýbat, a opravdu je nikdy nejíst, ať jsou jakkoli lákavá, chutná a místní si na nich pochutnávají a doporučují vám je. Sestavte si tedy seznam „zakázaných věcí“. Nejrizikovějšími destinacemi jsou Asie (kromě Japonska a Jižní Koreje), Blízký východ, Afrika, Mexiko a Střední a Jižní Amerika, uvádí americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

CDC odhaduje, že 30 až 70 % turistů dostane cestovatelský průjem, v závislosti na tom, kam a kdy jedou. Nemoci lze často (ale ne vždy) předejít tím, že budete pečlivě sledovat, co jíte nebo pijete, a budete se řídit starým anglickým pravidlem „uvařte, převařte, oloupejte, nebo na to zapomeňte“.

„Dopředu se ale smiřte s tím, že někdy, i když uděláte cokoliv, tak se dovolené strávené z větší části na záchodové míse prostě nevyhnete. Obzvlášť vyrazíte-li na jiný kontinent, tedy do Afriky či do Asie. A to z jednoduchého důvodu. Průjem totiž mohou způsobit jak bakteriální infekce, tak virové, popsal web iDnes.cz.

Mléčné výrobky a vejce

Vyhněte se nepasterizovanému mléku a jogurtům z neznámých zdrojů, ani ty výborné domácí nejsou bezpečné. Nikdy nejezte nedovařená nebo syrová vejce. To znamená žádnou majonézu, holandskou omáčku, bílkové pěny nebo míchaná vajíčka či dokonce vajíčko naměkko. Dejte si pozor na omelety - zkontrolujte, že jsou dobře propečené.

Je to nemilé, ale zapomeňte také na zmrzlinu, která opět není balená, například ze supermarketu, a nenese na sobě logo známé značky.

Reklama

Syrové ryby a maso

Syrové maso a mořské plody jsou „velké ne". Nemůžeme zjistit, odkud pocházejí, jak dlouho byly mimo chladicí zařízení a jak s nimi bylo zacházeno. Místní – a jistě delikátní - steaky, tatarák, sushi, ceviche nebo syrové mořské plody či nevhodně připravené maso, ryby nebo mořské plody mohou zvýšit riziko konzumace bakterií, parazitů nebo virů.

Ovoce a zelenina

Jezte – pokud možno - jen tepelně upravenou zeleninu a z ovoce jen ty druhy, které se dají oloupat. Vyhněte se salátům. Pokud už je konzumujete syrové, nejezte nemyté ovoce a zeleninu, a to včetně melounu!

Pouliční jídlo

Ochutnávka jídla od pouličních prodejců je zábavný způsob, jak ochutnat místní kuchyni, ale CDC varuje, že někteří z nich nemusí dodržovat stejné bezpečnostní postupy - například mytí rukou a kontrolu teploty potravin - jako v restauracích. Nekupujte si tedy pro jistotu žádné jídlo u stánků na ulici ani na trzích - i když možná vypadá lákavě. Raději zapomeňte na různé masové speciality vyráběné přímo na ulici stejně jako na krvavý biftek v luxusní restauraci, přestože tepelně zpracované pokrmy přímo z grilu se zdají bezpečnější.

Voda

Pokud si nejste stoprocentně jisti, že voda z kohoutku je nezávadná, pijte jen kupovanou vodu celosvětově známých značek v lahvích a používejte ji i k čištění zubů. Vždy si zkontrolujte, že uzávěr na láhvi je neporušený, a v restauraci se podívejte, zda vám číšník na stůl dává láhev, kterou právě otevřel. Voda s bublinkami je pravděpodobně bezpečnější, protože láhev nejde znovu naplnit z kohoutku. Vyhněte se také ledu, přidávanému do nápojů.

Reklama
Zdroje článku:
huffpost.com, wwwnc.cdc.gov, idnes.cz
Reklama