Rubikova kostka slaví 50 let – prý ji dokáže složit každý. Jak jste na tom vy?

Rubikova kostka slaví 50 let – prý ji dokáže složit každý. Jak jste na tom vy?

Foto: Nomadsoul1 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rubikova kostka je fenomén, který se stal celosvětovou senzací. V někom budí respekt ve složitosti složení tohoto hlavolamu, pro někoho se stala posedlostí a počátkem sběratelské vášně.

Proč je Rubikova kostka výborná věc?

Na počátku bylo světlo. Tak údajně začal dle Bible svět. U vzniku Rubikovy kostky roku 1974 nebylo světlo, ale sochař. Maďarský sochař a architekt Ernö Rubik před 50 lety vynalezl cosi, s čím si lidé nejdříve nevěděli rady. Na první pohled obyčejná kostka s každou stěnou jinak barevnou, kdy se ale jednotlivá patra a sloupce dají otáčet a tím přemisťovat barevné články. Pro svět to byla naprostá novinka.

I když byla Rubikova kostka zprvu prezentována jako vkusný a esteticky příjemný hlavolam, svým způsobem se vymyká klasickým hádankám. Kostka dává člověku prostor vnímat, jak se celý mechanismus chová. Každé otočení něco změní. Vnímavý člověk si pospojuje tyto faktory a dokáže vyřešit hádanku. Postup je ale vždy stejný. Ať je zamíchaná sebelépe, s jednoduchým návodem ji dokáže složit i amatér. 

Tato vlastnost dala podnět k soutěžení. Mohu kostku složit, mohu ji tedy složit i rychleji. A tak vznikaly první menší i větší sešlosti, kdy se lidé různých věkových kategorií snažili pokořit své protivníky a složit kostku v nejlepším čase.

Varianty Rubikovy kostky

Za 50 let by se klasická 3x3 kostka omrzela. Proto vznikly variace. 2x2, 4x4 a dále více a více kostek. Setkat se můžete i s takovou, která má 20x20 dílků. U kostek ale nezůstalo. Můžete skládat i pyramidy. To už je ale pro skutečné fajnšmekry. 

A jaké jsou rekordy, když se pořádají celosvětové soutéže? Američan Max Park drží rekord, kdy klasickou 3x3 kostku složil za 3.13 vteřin. Ovšem v jednoštafetě, kdy jeden soutěžící skládá více kostek za sebou, je mistrem světa tehdy devítiletý Yiheng Wang, na jednotlivé časy se můžete podívat v odkazované stránce.

Oslavy vzniku kostky

Jelikož se jedná o významné jubileum, Brusel se rozhodl hostit na dny Rubikovy kostky milovníky hlavolamu z celého světa, kde se zájemci mohli účastnit workshopů se světovými rekordmany, kteří dávali rady nováčkům i zkušenějším. 

Rubikova kostka slaví 50 let. Zkusili jste jí někdy složit? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. 

Reklama
Reklama