Rychlé, levné, zdravé: Výtečné pokrmy z nových brambor - 4 osvědčené recepty
Z nových brambor můžete připravit pokrmy za méně než půl hodiny. Mezi našimi návrhy najdete brambory pečené ve slupce, bramboráky, pečenou kaši a bramborový kotlík s lososem.
Nové bramborové pokrmy mají příchuť léta. Nejautentičtější a nejjednodušší je uvařit brambory ve slupce a podávat je s máslem a solí, popřípadě s tvarohem (jak říkáme „na loupačku“). Připravit lze tak nejen vynikající večeři, ale i lehký oběd - můžete je také podávat se sázeným vejcem, masem nebo vegetariánskými či vaječnými řízky.
Pokrmy z nových brambor lze péct, smažit, vařit. Doplňkem chuti může být čerstvý kopr, tymián nebo rozmarýn.
Pečené nové brambory
Suroviny:
4 velké nové brambory
15 g smetanového sýra
pažitka
olivový olej
sůl a pepř na dochucení
Způsob přípravy:
Nové brambory vydrhneme a osušíme. Plech vyložíme alobalem, položíme na něj celé brambory, posypeme solí a pokapeme olivovým olejem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečeme asi 40 minut. Smícháme smetanový sýr s nadrobno nasekanou pažitkou. Dochutíme solí a pepřem. Brambory vyjmeme z trouby. Ještě teplé nakrojíme napříč a na vrch dáme ochucený tvaroh. Pečené brambory mohou být samostatným pokrmem nebo přílohou k masu, rybám nebo například vegetariánským řízkům.
Bramboráky z nových brambor
Suroviny:
800 g nových brambor
1 vejce
1/2 cibule
3 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce pšeničné mouky
rostlinný olej na smažení
sůl a pepř na dochucení
Způsob přípravy:
Brambory a cibuli oloupeme a nastrouháme na struhadle. Vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vše promícháme. Přidáme mouku, vejce a koření. Po malých dávkách dáváme na rozpálenou pánev s trochou oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Bramboráky můžeme podávat samostatně nebo se zakysanou smetanou a koprem.
Bramborový kotlík s uzeným lososem
Suroviny:
1 kg nových tvrdých brambor
300 g uzeného lososa, nakrájeného na plátky
100 g strouhaného sýra typu gouda
200 g 18% smetany
1 vejce
1 střední pórek
čerstvý kopr
olivový olej
sůl a pepř na dochucení
Způsob přípravy:
Nové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 3-4 minuty a scedíme. Lososa nakrájíme na menší plátky, pórek nakrájíme na kolečka a kopr nasekáme nadrobno. Ohnivzdornou mísu nebo pekáč vymažeme olivovým olejem a klademe na sebe střídavě plátky brambor, lososa a pórku. Poslední vrstvu brambor zalijeme smetanou smíchanou s vejcem, koprem a sýrem. Pečeme asi 25 minut na 180 stupňů.
Pečená bramborová kaše s drůbežím masem
Suroviny:
1 kg nových brambor
1/2 kg mletého drůbežího masa
2 cibule
4 lžíce 18 % smetany
3 lžíce másla
100 g strouhaného parmezánu
1 čajová lžička sušeného tymiánu
olivový olej
sůl a pepř na dochucení
Způsob přípravy:
Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě. Scedíme a vyšleháme s máslem a smetanou na kaši. Na olivovém oleji necháme změknout nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Pekáč nebo ohnivzdornou nádobu potřeme olivovým olejem a na dno vložíme osmažené maso s cibulí. Navrch poklademe bramborovou kaší. Celé posypeme parmazánem a dáme na 15 minut zapéct do trouby na 180 stupňů.