Léčitelé z divočiny: Šimpanzi a další zvířata, která si umí poradit se svými nemocemi – vědci jsou ohromeni

Léčitelé z divočiny: Šimpanzi a další zvířata, která si umí poradit se svými nemocemi – vědci jsou ohromeni

Foto: vodolaz / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci z celého světa zkoumají chování zvířat a zjišťují zajímavé věci. Primáti jsou schopni využít hmyzu k léčbě zranění a housenky změní celý jídelníček, když jim není nejlépe. Podívejme se společně na ty nejzajímavější případy.

První zmínka o netradičním chování šimpanzů je z Tanzanie z roku 1987

V tomto roce si primatolog Michael Huffman, který pozoroval šimpanze, všiml nevídaného jevu. Šimpanz jménem Chausiku žvýkal kůru keře známého jako hořký list. Tyto listy mají blahý účinek na naše zdraví, hlavně na játra. Také s ním lidé v Africe léčí například malárii nebo se zbavují parazitů ve střevech. U šimpanzů však bylo nevídané, aby konzumovali tyto listy.

Chausiku se chovala letargicky, než začala listy požírat, a tak se domnívám, že léčila své neduhy,

prozradil primatolog. Po dvaadvaceti hodinách šimpanzice nejevila známky nevolnosti ani nemoci. Pan Huffman věří, že jde o první zaznamenaný případ, kdy se zvíře samo vyléčilo. Není ale jediný, jak si můžete přečíst níže.

Jiné případy, kdy se opice léčily samy

Napřed se podíváme na zajímavý případ, kdy lemuři z Madagaskaru, ale také opice žijící na území Jižní Ameriky, loví štíhlé mnohonožky, které následně drtí a mažou se slizem z jejich vnitřností. Vzhledem k tomu, že se k tomuto chování uchylují v období, kdy je aktivita komárů nejvyšší. Sliz mnohonožky obsahuje toxické chemikálie, které komáry odpudí.

Biolog se zaměřením na evoluci si však nemyslí, že by to dělali kvůli odpuzení parazitů. Říká:

Víme, že to, co dělají, je ušetří mnoha štípanců a pomáhá proti infekcím. To ale nutně nemusí znamenat, že si uvědomují, že to spolu souvisí. Možná se potírají slizem proto, že se cítí dobře.

A u hmyzu ještě zůstaneme. V roce 2022 vědci pozorovali, jak šimpanzi léčili náhodná zranění, která si sami způsobili. V některých případech rozmačkávali hmyz a ránu si jím potírali – něco jako když použijete regenerační krém na ruce.

Reklama

Nedopalky z cigaret škodí prostředí, určití ptáci si z nich staví hnízdo

Ne pouze jeden druh, ale hned několik druhů opeřenců z Mexika používá nedopalky od cigaret jako hlavní složku svého hnízda. A jak vědci zjistili, má to svůj důvod. Určité druhy hmyzu zápach z těchto nedopalků odpuzuje, a tak si klíšťata, roztoči a vši nechají zajít na nové ptačí přírůstky chuť.

Má to ale i svou temnější stránku. Nedopalky podle místních vědců ptáci používají místo rostlin, které hmyz odpuzují, a to proto, že žijí ve městech. To nejhorší je ale špatné zdraví – nejenže mláďata váží více, ale jak ona, tak jejich rodiče mají poškozené červené krvinky. Čím více nedopalků je použito při stavbě hnízda, tím horší zdravotní situace je.

Motýlí samičky kladou vajíčka na strategické místo
Motýlí samičky kladou vajíčka na strategické místo | Zdroj: BalazsKovacs / Depositphotos

Motýlí matky volí strategické místo pro nakladení vajíček

Motýlí samičky kladou svá vajíčka na rostliny, které jim pomáhají zbavit se zrádné nemoci, která je potenciálně smrtelná – nemoci, která zdeformuje jejich křídla. Vědci věří, že když jsou matky nakažené, vyhledávají hořké rostliny, které by mohly nemoc zahubit, a že ve skutečnosti nepřemýšlejí, že by mohly zachránit své potomky tím, že nakladou vajíčka na tu kterou rostlinu.

Housenky, které mění stravu, když je jim ouvej

Biolog Michael Singer si v roce 1993 při svém pozorování housenek všiml, že nepreferují pouze jednu rostlinu, naopak se pasou na více rostlinách. K tomu housenky nejsou uzpůsobeny, a proto se snažil zjistit, proč se to stalo.

Jelikož se pásly na rostlinách, které jsou běžně toxické, napadla ho myšlenka, že housenky se léčí z neduhů. Lidé se mu vysmáli, ale biolog výsměchu nedbal. Díky tomu zjistil, že housenky mají čtyři chuťové buňky a jedna z nich během nemoci způsobí, že potenciálně toxické rostliny chutnají lépe.

Závěrem zjistil něco zajímavého – ačkoli alkaloidy obsažené v těchto rostlinách nemocné housenky léčí, zdravé housenky usmrtí, jsou pro ně totiž silně jedovaté.

Tato zvířata však nejsou jediná, kdo se dokáže léčit sám. V tomto videu jsou zaznamenány další případy.

Reklama
Reklama