Slatiňany a okolí uspokojí všechny vaše smysly. Zábavy a poznání pro velké i malé je zde na podzim nespočet

Slatiňany a okolí uspokojí všechny vaše smysly. Zábavy a poznání pro velké i malé je zde na podzim nespočet

Foto: Donald Judge / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Toužíte po výletu plném kouzelných zážitků? Vydejte se do Slatiňan, města na okraji Železných hor, kde se historie snoubí s přírodou. Zde vás přivítá zámek, kdysi letní sídlo knížat z Auerspergu, obklopený rozkvetlou zahradou a malebným parkem. Nejen milovníci koní budou okouzleni návštěvou hřebčína, kde majestátní starokladrubští vraníci kráčejí hrdě krajinou. A mnoho dalšího.

Objevte také tajemství Švýcárny, bývalé hájovny přeměněné v muzeum, navštivte nejmenší hrad v zemi a projděte se sady ovocných stromů či hlubokými lesy bývalé obory, kde na vás dýchne klid a romantika každého kroku. „Tady si zkrátka přijdou na své všechny smysly! Přivoňte k rozkvetlým azalkám a růžím v zámecké zahradě, dotkněte se kůry staletých cizokrajných stromů, zaposlouchejte se do zvuků kopyt majestátních koní, ochutnejte zdejší vyhlášenou zmrzlinu,“ vyzývají k návštěvě tohoto okouzlujícího místa v okrese Chrudim Turistické noviny z Východních Čech.

Kočičí hrádek

Odsud se poté procházkou s dětmi vydejte na Kočičí hrádek v jihozápadní části zámeckého lesoparku. Tuto miniaturu hradu nechala kolem roku 1896 vybudovat kněžna Vilemína z Auerspergu k potěšení nejen svých dětí, ale i děti z celého okolí.

Rozhledna 

Od země se můžete odlepit, vystoupat vzhůru a rozhlédnout se z místa tzv. hláska Na Chlumu, stojící na úpatí 403metrového kopce Hůra na místě známém jako Na Chlumu. „Rozhlednu Na Chlumu u Slatiňan nechal na přelomu 19. a 20. století vystavět kníže František Josef Auersperk jako protipožární hlásku a za účelem výhledu v tehdejší myslivecké oboře. Na masivní kamenné podezdívce spočívá krytý dřevěný ochoz, díky kterému činí výška rozhledny asi 10 metrů,“ popisuje web Kudy z nudy.

Škrovád

Chcete-li se trochu protáhnout, zkuste zdolat stěny bývalých pískovcových lomů ve Škrovádu. Kde? No, Škrovád je místní část města Slatiňany. Upozorňujeme, že nezapomenutelný zážitek je zaručen.

Zámek

Zámek Slatiňany je přístupný celoročně, zámecká zahrada od jara do podzimu. Navštívit můžete několik prohlídkových okruhů, při speciálních kastelánských prohlídkách i běžně nepřístupné prostory. Čekají vás také hrané prohlídky, pestré kulturní akce, divadla, talk-show či hudební festival. Pokud máte rádi lehčí jídla nebo zákusky, kavárna v areálu zámku nabízí lahodné kávové speciality a dezerty. A jestli vás přepadne velký hlad, zavítejte do restaurace u zámku, kde si pochutnáte na tradiční české kuchyni v příjemném prostředí.

Reklama
Reklama