Slovinské jeskynní komplexy patří mezi největší v Evropě. Do jednoho dómu se vejde i 10 000 návštěvníků

Slovinské jeskynní komplexy patří mezi největší v Evropě. Do jednoho dómu se vejde i 10 000 návštěvníků

Foto: panama7 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Slovinsko je jedním ze států, které se osamostatnily po rozpadu socialistické federativní Jugoslávie v roce 1991. Do střední Evropy je řadíme na rozdíl od ostatních nástupnických států této federace, protože tam zřetelně geograficky i geopoliticky patří. Jednak je to alpská země, jednak má s mnohými státy střední Evropy společnou minulost v rakousko-uherské monarchii i společnou současnost.

Malé a málo lidnaté Slovinsko (2,1 milionu obyvatel) má dvě výrazné oblasti cestovního ruchu. Častým cílem je alpská oblast. Tvoří ji zejména Julské Alpy při italské hranici. Soustřeďují zájemce o vysokohorskou turistiku a o zimní sporty. Hlavními lyžařskými středisky jsou Kranjska Gora a Planica, v jádru oblasti leží malebná jezera ledovcového původu - Bohinjské a Bledské, popisuje publikace Zeměpis cestovního ruchu.

Čeští turisté v současnosti objevují Slovinsko víc a víc, stále to ale nejsou velké počty. Oproti Němcům navštěvujeme tuto alpskou zemi šestkrát méně. Hlavními lákadly jsou nádherná příroda a vynikající možnosti pro aktivní turistiku. Z dalších lokalit táhnoucích turisty patří na severu země při rakouské hranici horské pásmo Karavanky, které je nižší, ale rozsáhlejší. Sem směřují za odpočinkem především obyvatelé hlavního města Lublaně.

Plno krás od moře do vnitrozemí

Slovinsku patří krátký, 45kilometrový úsek pobřeží Jaderského moře jižně od Terstu. To tvoří druhou rekreační oblast. Při malebných zálivech vznikly už dávno v minulosti rybářské osady a přístavy Piran, Koper a Izola. Společně s novější Portoroží představují hlavní střediska cestovního ruchu.

Mezi pobřežím a hlavním městem se rozkládají krasové oblasti s hojně navštěvovanými mimořádně atraktivními jeskyněmi - Postojna a Škocjanske jame. Druhé z nich byly zapsány na Seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Řeka Soča patří k nejvyhledávanějším pro sjezdy na raftu či na kanoi.

Unikátní podzemní svět

Jedinečnou přírodní pozoruhodnost představují Postojenské jeskyně. Z rozsáhlého podzemního labyrintu bylo zatím prozkoumáno 27 km chodeb. Součástí prohlídky je jízda elektrickým vláčkem po trati dlouhé asi 2,5 km, která je v provozu od roku 1872. Návštěvníci uvidí rozsáhlé dómy - jeden z nich je největší v Evropě a vejde se do něj až 10 000 návštěvníků!

Najdeme tu mohutné krápníky bizarních tvarů, sintrové záclony, četná jezírka, jeskynní systém protéká podzemní říčka Pivka. Mezi rarity patří slepý obojživelník macarát jeskynní, který žije jen v jeskyních jihovýchodní Evropy.

Reklama
Reklama