Sněžka se mění v ledovou horu i přes nebývale vysoké teploty, varují meteorologové

Sněžka se mění v ledovou horu i přes nebývale vysoké teploty, varují meteorologové

Foto: lukaszimilena / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Přestože se průměrná teplota na nejvyšším vrcholu Krkonoš neustále zvyšuje, za posledních 145 let zvýšila o dva stupně Celsia, stává se ze Sněžky během zimního období ledová hora. Jak je to možné? Vysvětlení přinášejí vědci ze zdejší vysokohorské meteorologické stanice.

V důsledku klimatických změn se na nejvyšším vrcholu Krkonoš objevila nová vegetace, která zde dříve nebyla. Může za to neobvyklý a rychlý nárůst teplot, který souvisí s delším vegetačním obdobím a projevuje se rozšířením nezvyklé vegetace. Dříve zde rostly pouze nízko rostoucí trávy, nyní se zde objevují smrky, invazivní borovice kleče a listnaté formy, popsal web Nauka w Polsce na základě informací agentury PAP. 

„V únoru letošního roku byla průměrná měsíční teplota o 6 až 7 stupňů vyšší než dlouhodobý měsíční průměr," řekl agentuře PAP Piotr Krzaczkowski, vedoucí vysokohorské meteorologické observatoře IMGW na Sněžce (polsky Śnieżce).

Vysokohorská meteorologická observatoř na Sněžce je jedním ze dvou takových zařízení v Polsku. Druhá se nachází v Tatrách na Kasprowém vrchu. Meteorologická měření na nejvyšším vrcholu Karkonosze probíhají nepřetržitě již téměř 145 let, napsal také web Twoje 7 dni.

„Tento nárůst je pozorován neustále, ale v posledních desetiletích, od roku 1990, je jeho zrychlení poměrně výrazné. Od počátku 90. let jsme neměli období, kdy by průměrná roční teplota byla pod nulou, s výjimkou jednoho roku," řekl agentuře Krzaczkowski. „Průměrná roční teplota se za toto období zvýšila o dva stupně Celsia. To je výrazný nárůst,“ zdůraznil meteorolog.

Zvýšené teploty také vedou k nižší sněhové pokrývce, která na vrcholu Sněžky zůstává kratší dobu. Zajímavé ale je, že nejvyšší sněhová pokrývka je v Krkonoších zaznamenána v březnu. Během zimní sezóny se také stále častěji objevují období tání, která dříve nebyla běžná. To vede k tomu, že Sněžka se stává ledovou horou a výstup na její vrchol je stále obtížnější.

„Máme sněhovou nadílku, za chvíli máme tání a srážky, které se mění v led. Výstup na vrchol je pak velmi obtížný, a to i pro turisty, kteří vyráží s mačkami," řekl Krzaczkowski

Reklama
Zdroje článku:
Reklama