Snídejte a nastartujte metabolismus: Toast nasladko i naslano za 10 minut: francouzský i s cottagem a opečenými rajčaty

Snídejte a nastartujte metabolismus: Toast nasladko i naslano za 10 minut: francouzský i s cottagem a opečenými rajčaty

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Snídaně nám pomáhá snižovat váhu tím, že urychluje metabolismus. Ranní jídlo nám brání podlehnout hladu a pokušení pojídat něco navíc během dne; tím se snižuje celkový denní příjem kalorií. Po noční spánkové pauze naše těla potřebují dostatek energie, aby se správně „rozjela“ a připravila na celý den. Na snídani byste si také měli pořádně pochutnat. Podívejte se, jak na to.

Snídaně nám pomáhá snižovat váhu tím, že urychluje metabolismus. Ranní jídlo nám brání podlehnout hladu a pokušení pojídat něco navíc během dne; tím se snižuje celkový denní příjem kalorií. Po noční spánkové pauze naše těla potřebují dostatek energie, aby se správně „rozjela“ a připravila na celý den. Na snídani byste si také měli pořádně pochutnat. Podívejte se, jak na to.

Snídejte! Tečka.

„Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli…“ Odborníci nás už přesvědčili, že snídaně je jedním z nejdůležitějších jídel dne. V souladu s moderními výživovými trendy nám doporučují nízkotučné snídaně s přiměřeným glykemickým indexem.

Pokud je snídaně opravdu nejdůležitějším jídlem dne, proč je to jediné jídlo, na jehož přípravu vážně nemáme čas? A proč třetina z nás nesnídá vůbec? Možná si ráno neumíme připravit ten správný pokrm, přestože mnohdy stačí vstát o pár minut dříve a kvalitní snídaně je na stole. Zkuste se inspirovat našimi recepty ověřené již čtenáři časopisu Gurmet a Vlasta. A nezapomeňte, že nejvíc energie vám dodají kvalitní a čerstvé suroviny. Tak dobrou chuť a dobrý celý den!

Sladká snídaně

Francouzský toast nasladko

Jednoduchý a rychlý recept okoukaný od Francouzů. Má dokonalou chuť, ale bohužel také  moře kalorií.

Suroviny na 2 porce:

• 4 plátky bagety nebo toastového chleba

• 4 vejce

• 50 ml mléka

• 1/2 lžičky mleté skořice

• 1 banán

• 1 lžička oleje

• 1 lžíce moučkového cukru

• 3 lžíce medu

• 2 (vlašské) ořechy

• sůl

Příprava:

Vejce rozmíchejte v misce. Přidejte mléko, špetku soli, skořici a pořádně pošlehejte. Banán nakrájejte na kolečka. Pánev potřete olejem a nechte jej rozpálit. Plátky bagety nebo plátek toastového chleba z obou stran namočte ve vajíčkách a nechte trochu okapat. Dejte je na pánev a asi 3 minuty opékejte z každé strany.

Ještě za tepla toast posypte moučkovým cukrem, navrch položte kolečka banánu, přelijte medem a posypte nadrcenými ořechy.

Tip: Pro obměnu chuti můžete místo medu použít javorový sirup a banány nahradit jiným ovocem. Výtečné je také spojení s pikantní brusinkovou omáčkou.

Snídaně naslano            

Toast se sýrem cottage a rajčaty

Sýr Cottage obsahuje mléčné bakterie, za které vám, díky lepšímu trávení, vaše tělo poděkuje. Jeho vysoký obsah bílkovin vás po ránu dokonale zasytí.

Suroviny na 4 porce:

  • 8 plátků světlého toastového chleba
  • 1 lžíce olivového olej
  • 3 rajčata
  • hrst oregána
  • 2 kelímky sýra Cottage

Příprava:

Toastový chleba na pánvi z každé strany nasucho opražte, aby byl křupavý, a odložte ho stranou. Nalijte do pánve olivový olej a nechte jej rozehřát.

Rajčata nakrájejte na kolečka a položte na pánev. Z každé strany je opečte a posypte oregánem.

Toasty pomažte sýrem Cottage, poklaďte je opečenými rajčaty a posypte ještě trochou oregána.

Tip: Pro zvýraznění chuti přidejte do sýra prolisovaný česnek (pokud zvládnete jeho chuť i aroma po ránu).

Reklama
Zdroje článku:
Reklama