Šokující pravda o ledu v restauracích: Více bakterií než na toaletě

Šokující pravda o ledu v restauracích: Více bakterií než na toaletě

Foto: VadimVasenin / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Myslíte si, že kostky ledu ve vašem nápoji jsou zcela bezpečné? Možná budete překvapeni! Výzkumy ukazují, že led v restauracích a fastfoodech může obsahovat více bakterií než voda z toaletní mísy. Proč a jak vzniká problém s kvalitou ledu?

Obsah článku
  1. Bakteriální bomba v nápojích
  2. Led plný bakterií: Chyba v údržbě
  3. Nečisté ruce jako zdroj nákazy
  4. Nejde jen o fastfoody
  5. Zdravotní rizika: Na co si dát pozor?

Bakteriální bomba v nápojích

Bakterie jsou všude kolem nás. Možná už jste slyšeli, že mobilní telefon může být špinavější než záchodové prkénko. Ale co když vám řekneme, že kostky ledu ve fastfoodech a restauracích obsahují ještě více bakterií než voda z toalety? A to je právě problém, který nás rozhodně zajímá! S blížícím se jarem a létem začnou přicházet také vyšší teploty, které svádí k rychlému a efektnímu osvěžení, v podobě vychlazených nápojů. Proč efektním? Důvod je prostý – tělo je hydratováno více nápojem, který se blíží venkovní teplotě, než vychlazeným.

Led plný bakterií: Chyba v údržbě

Jedním z hlavních důvodů kontaminace ledu je nedostatečná údržba výrobníků a skladovacích nádob. Toalety se čistí pravidelně, zatímco zařízení na výrobu ledu bývají často zanedbávána. Na stěnách se pak hromadí plísně a bakterie, které se snadno dostanou do vašeho nápoje. Dalším problémem je také k usazování starší vody – jejíž kvalita výrazně klesá – na kterou se naváže čerstvá voda, což vede k potížím, které se negativně projevují na lidském zdraví. V neposlední řadě hraje roli také stáří strojů, které mohou častěji podléhat nákaze a různým usazeninám, které se přímo dostávají do vašeho pití. Nezřídka bývá led uchováván v otevřených nádobách, které snadněji podléhají nákaze okolního prostředí.

Nečisté ruce jako zdroj nákazy

Dalším rizikovým faktorem je manipulace s ledem. Správně by se měl nabírat pouze čistými kleštěmi nebo lopatkou, ale v praxi se často používají holé ruce. Nedostatečná hygiena tak může způsobit, že se bakterie z rukou dostanou přímo na ledové kostky. Asi si dokážete představit, že ne každý má správné hygienické návyky a kolikrát i pod nátlakem času je obsluha schopna vynechat mytí rukou, čímž negativně ovlivní kvalitu ledu, a tím pádem i samotného nápoje.

Pro led je důležitá i manipulace s ním, dávejte pozor, abyste nepoužívali holé ruce
Pro led je důležitá i manipulace s ním, dávejte pozor, abyste nepoužívali holé ruce | Zdroj: puhhha / Depositphotos

Nejde jen o fastfoody

Problém se netýká jen restaurací a fastfoodůnebezpečný led můžete najít i v barech, kavárnách či hotelích. Samozřejmě ne všechny podniky mají špatné hygienické návyky, ale pokud si led nepřipravíte sami doma, nikdy si nemůžete být jistí jeho kvalitou. Docela zapeklitá otázka, že ano? Pokud vás ani tento důvod neodradí, je na čase si přečíst závěrečný odstavec, který odkazuje na výsledky testů hygieny z Brna. Výsledky se ale příliš lišit nebudou od ostatních měst, zejména těch více frekventovaných, kde hrozí vyšší riziko nesprávné péče, což může být důvodem větší časové vytíženosti.

Zdravotní rizika: Na co si dát pozor?

Špatná hygiena a nevhodná teplota skladování ledu mohou vést k množení nebezpečných bakterií. Výsledkem mohou být průjmy, zvracení a dehydratace. Inspekce navíc zjistily, že téměř polovina testovaných podniků nesplňuje hygienické normy – a některé vzorky dokonce obsahovaly nebezpečné bakterie jako Escherichia coli nebo enterokoky. Tak co, neodradily vás ani tyto poznatky od konzumace ledových nápojů, nebo přehodnotíte názor?

Reklama
Reklama