Šokující zjištění: Sloni si dávají jména a volají na sebe jako lidé

Šokující zjištění: Sloni si dávají jména a volají na sebe jako lidé

Foto: Photocreo / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na světě není moc majestátnějších zvířat než sloni. Lidem však imponuje nejen jejich velikost, ale také dlouhověkost, zdánlivá rozvážnost a v neposlední řadě také paměť i inteligence. Ta je možná dokonce větší, než jsme mysleli.

Naslouchání slonům

Výsledky amerických vědců z Cornellovy univerzity přinášejí lidem velice zajímavé zprávy a novinky o tom, jak to u slonů vlastně chodí. Mezi volně žijícími africkými slony v Keni proběhl totiž zajímavý výzkum, jehož výsledky jsou doslova fascinující. Dle vědců se totiž sloni navzájem dorozumívají pomocí zvuků v podobě nevšedního troubení a především: dávají si jména.

Prozkoumány byly zvuky stovky slonů afrických, více než 469 nahrávek s jejich záznamem bylo vědecky zanalyzováno. Zvuky, které nabývaly podoby od tichého dunění až po neslyšitelných infrazvuk, výrazně tu a tam oddělovalo i hlasité troubení. Na každý ze zvuků přitom reagoval jiný jedinec ze sloní tlupy. Vědci se tedy domnívají, že se sloni umí dorozumívat podobně jako třeba lidé, kteří na sebe volají různými jmény.

Další zjištění

Zvukové záznamy, jež vědci nahráli během výzkumu, pak následně přehráli 17 různým slonům, kteří na podněty zvuků reagovali stejně. Podle všeho si určité zvuky si spojují s konkrétními jedinci. Umějí zavolat mládě i oslovit celou tlupu najednou, aby ji varovali před nebezpečím v podobě predátora.

Podobné dorozumívání používají i delfíni nebo třeba papoušci. Je zde ale rozdíl. Tito živočichové volají na další jedince tak, že napodobují jeho „hlas“, tedy jeho vlastní zvuky. Sloni to ale mají jinak. V jejich volání dokázala analýza pomocí umělé inteligence objevit vzory, které odpovídají konkrétnímu jedinci. Neznamená to nic menšího než to, že lidé tedy nejsou jediným živočišným druhem na planetě, který umí mluvit. 

Co sloni říkají?

Když je slon spokojený, mručí. Když je slon hladový, klokotá chobotem. A pokud na sebe vzájemně sloni nevidí, dokážou se zavolat hlubokým bručením. Skupinu deseti či dvanácti slonů vede zpravidla dominantní samice, která při úleku či obecně při nebezpečí na celou tlupu krátce ale velmi zřetelně zatroubí. Sloni tedy potřebují k dorozumívání zvuk a používají jej i při hledání potravy nebo i ve chvílích, kdy jednoho z členů tlupa ztratí v rozlehlých savanách. 

Závěr

Popsané zjištění je koneckonců ve velmi dobré shodě s předchozími výzkumy, které již několikrát ukázaly, že sloni se mohou pochlubit vysokou inteligencí. Sloni jsou podle vědců stejně inteligentní jako šimpanzi nebo zmínění delfíni. Kromě schopnosti řešit složité problémy ale tedy mají podle posledních zpráv i schopnost mluvit.

Reklama
Reklama