Sonda prosvištěla mezi Zemí a Měsícem a provedla dosud nevídaný manévr

Sonda prosvištěla mezi Zemí a Měsícem a provedla dosud nevídaný manévr

Foto: sdecoret / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Evropská sonda JUICE, mířící k Jupiteru, při průletu v blízkosti Země pořídila detailní snímek radiačního pásu naší planety, který nabízí nový pohled na její magnetosféru. Ve skutečnosti jde o oblak nabitých částic obklopujících planetu. Ve skutečnosti byl prováděn test palubních přístrojů a důležitý průzkum okolí planety zároveň.

V rámci takzvané gravitační asistence sonda JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), která byla k Jupiterově soustavě vyslána v loňském roce, prolétla ve dnech 20. až 21. srpna kolem naší modré planety ve vzdálenosti pouhých 60 000 km. To je asi šestina vzdálenosti Země od Měsíce, přinesl zprávu populárně-vědecký server Nauka w Polsce.

„V pondělí 19. srpna 2024 před půlnocí středoevropského letního času prolétlo okolo Měsíce šestitunové těleso, které následně zamířilo k Zemi. Nebylo by to nijak význačné, kdyby nešlo o první gravitační dvojprak v historii kosmonautiky. Sonda JUICE podstoupila výjimečný gravitační manévr na dlouhé cestě k Jupiteru a jeho ledovým měsícům,“ popsal poutavě nevídaný manévr portál Věda výzkum.cz.

Podle Evropské kosmické agentury vědci, kteří misi vedli, využili této jedinečné příležitosti, aby se pomocí přístrojů sondy podívali na okolní prostředí Země. Pod tímto odkazem se můžete podívat přímo na stránky agentury.

Sonda mimo jiné poslala snímky, na kterých je vidět oblak nabitých částic obklopující planetu, uvězněný v magnetickém poli Země. Jedná se o nejostřejší snímek tohoto útvaru, který byl dosud získán, zdůrazňují odborníci agentury ESA. Sonda JUICE rovněž měřila přítomnost vysokoenergetických iontů, které zaznamenala na své dráze.

„Z přijímacího střediska ESA k vědcům doputovala data z přístroje pro výzkum radiových a plazmových vln, na němž se významně podílejí dvě pracoviště Akademie věd ČR – Ústav fyziky atmosféry a Astronomický ústav,“ připomíná českou stopu v tomto manévru portál Věda výzkum.cz.

Reklama

Jedním z použitých výzkumných přístrojů je přístroj JENI (Jovian Energetic Neutrals and Ions), který nereaguje na světlo, ale na vysokoenergetické atomy vystřelené do vesmíru při interakci nabitých částic s vodíkem přítomným v zemské atmosféře. Právě prostřednictvím tohoto zařízení byl vytvořen obraz oblaku částic obklopujícího Zemi.

JENI je novější, vylepšenou verzí přístroje, který byl dříve umístěn na sondě Cassini-Huygens a který mimo jiné zkoumá magnetosféru Jupiteru a Saturnu. Během nedávného těsného průletu JENI kolem Země byla provedena další měření pomocí senzoru JoEE (Jovian Energetic Electrons).

Provedená měření jsou nejen vynikajícím testem palubních přístrojů sondy, ale taktéž přináší vysoce vědecky důležité informace. Jak vědci zdůrazňují, zjištěná plazma obklopující Zemi je zodpovědná za vznik různých, včetně velmi silných jevů v zemské magnetosféře, popsal server Nauka w Polsce.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama