Když jí rodina pohromadě, mají děti méně duševních potíží a lépe prospívají ve škole, zjistili vědci

Když jí rodina pohromadě, mají děti méně duševních potíží a lépe prospívají ve škole, zjistili vědci

Foto: AlexNazaruk / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Společné posezení u rodinného stolu, a nemusí to být nutně u večeře, má obrovský přínos jak pro děti, tak pro jejich rodiče. Díky výzkumu, který trval dvě desetiletí, Harvard Graduate School vysvětluje, že pouhých pár minut každý den bez zapnutých obrazovek a skutečného vzájemného spojení přes jídlo může zlepšit fyzické a duševní zdraví všech zúčastněných členů rodiny.

Výzkumy ukazují, že děti, jejichž rodiny společně stolují, mají méně mentálních problémů a lépe si vedou ve škole. Například organizace Raisingkids sdružující rodiče zjistila, že děti často jedí samy ve svých pokojích a sledují při tom telefon, televizi nebo hrají počítačové hry. Vládní úředníci i odborníci na výchovu se shodují v tom, že ústup od rodinného stolování vede k poruchám v chování mládeže. Stále rostoucí počet dětí neumí správně používat nůž a vidličku; samotářští teenageři jsou zvyklí vytáhnout jídlo z mrazničky, ohřát ho v mikrovlnce a poté odnést do svého pokoje, aniž by s někým promluvili. Poslechněte proto odborníky, a kdykoli to jen trochu jde, stolujte společně jako rodina.

Rodinný život může být náročný a příprava a společné stolování vyžadují čas. Pokud to však zvládnete, pravidelné rodinné stravování stojí za námahu. Ať už se jedná o večeře nebo speciální nedělní oběd, společné stravování je ideální příležitostí pro vzájemné setkávání, navazování kontaktů a komunikaci.

Dokonce i náctiletým přináší společné posezení s rodinou u jídla přináší jen samá pozitiva.
Dokonce i náctiletým přináší společné posezení s rodinou u jídla jen samá pozitiva. | Zdroj: HayDmitriy / Depositphotos

Zdravější stravovací návyky

Prospěšné je to zejména pro zaneprázdněné starší děti a dospívající. Vaše dítě se také naučí mnoho o jídle, stravování a rodinných tradicích tím, že bude sledovat, co při jídle děláte. Například stolování se zbytkem rodiny pomáhá mladším dětem naučit se jíst stejně zdravé jídlo jako ostatní. Může povzbudit ty vybíravé k ochutnávání nových jídel. Studie z roku 2018 v JAMA Network Open zjistila, že konzumace jídla s členy rodiny je spojena s celkově lepší stravou, zejména u dospívajících, uvádí web Parents.com.

Dospívající, kteří jedli s rodinou, častěji konzumovali více ovoce a zeleniny a méně rychlého občerstvení a slazených nápojů. Navíc nemusíte být dokonalou šťastnou rodinou, aby se tyto výhody uplatnily: Studie zjistila, že děti si dokázaly vybudovat zdravější návyky bez ohledu na to, jak funkční rodina byla.

Reklama

Prevence duševních poruch

Podle hodnocení skupiny kanadských vědců z roku 2015 mohou pravidelé rodinné večeře předejít problémům s poruchami příjmu potravy, užíváním alkoholu a návykových látek, násilným chováním, depresí a sebevražednými myšlenkami u dospívajících. Průzkum American Heart Association z roku 2022 zjistil, že 91 % rodičů uvedlo, že jejich rodiny se cítí „výrazně méně stresované“, když usedají společně ke stolu. A opravdu se to nemusí týkat pouze večeří.

Modely chování

Společné stolování se dá využít k formování chování, které chcete vidět, když se vaše rodina sejde. Jde o to, aby se mladší děti naučily správně používat lžíce, vidličky a nože. Jde také o takové věci, jako je střídání se v mluvení a naslouchání, když se ostatní dělí o své příběhy a novinky.

Reklama
Reklama