Záhadné operace u mravenců: Proč amputují nohy svým zraněným druhům? Temné tajemství odhaleno

Záhadné operace u mravenců: Proč amputují nohy svým zraněným druhům? Temné tajemství odhaleno

Foto: chungking / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

S chirurgickou přesností jsou mravenci schopni amputovat svým kolegům nohu, která je zasažena infekcí. Mravenci žijící na Floridě bojují s mravenci cizích hnízd, aby získali více místa. Často jsou zraněni a musí jim být ukousnuta noha, aby přežili.

Amputace jako záchrana života

Zatímco cílená amputace byla dodnes známá pouze u lidí, zdá se, že mravenci jsou též zdatní chirurgové, kteří se pro amputaci končetin jejich kolegů rozhodnou pouze tehdy, když mu operace zachrání život. Mravenci žijící na Floridě jsou toho přímým důkazem.

Boj se znepřátelenými mravenci jim způsobuje četná zranění. Ohrožuje je nejen infekce, ale také samotný jed druhého jedince. A proto se u nich vyvinulo nutkání amputovat nohu ostatních mravenců ze stejného hnízda, aby mohli vesele pokračovat v obraně hnízda, rozšiřování teritoria a shánění potravy.

Byli jsme očitými svědky, jak mravenci ukusují ostatním poraněné končetiny, aby zabránili šíření infekce. Tuto metodu používají v bezpečí hnízda. Jiné druhy mravenců ránu pouze olíznou a doufají ve vyléčení, ale tito amputují končetiny,“

tvrdí vědci, kteří výzkum vedli, pro časopis Current Biology

Když v ráně není infekce, mravenci nechají nohu být

Ve výzkumu se používali mravenci s infekcí, ale také s jinými druhy poranění, zcela bez infekce. Vyšlo najevo, že mravenci chirurgové si dobře promýšlejí, co dělají. Vzhledem k tomu, že poraněné končetiny bez infekce neamputovali, je zřejmé, že mravenci si své kroky důsledně promýšlejí, než se rozhodnou odkousnout svým kolegům jejich končetiny. Jistá inteligence tudíž byla prokázána, ale vědci nedokážou s jistotou určit, nakolik tito mravenci cítí bolest.

Celý výzkum odstartoval jeden zvědavý student v roce 2020, který sledoval tyto floridské mravence na univerzitě ve Švýcarsku. Sdělil ostatním, že jeden mravenec ukousl nohu tomu druhému. Další lidé studující mravence tomu nevěřili, naštěstí měl tento student video, které hned ukázal.

Reklama

A tak vědci začali studovat mravence více dopodrobna a zjistili, že mravenci s amputovanými nohami přežili v 90 % případů. Dr. Frank, poradce na univerzitě, byl ale překvapen jiným poznatkem: „Mravenec ukáže poraněnou nohu a klidně sedí, zatímco ho jiný mravenec ohlodává. Jakmile noha odpadne, mravenec ukáže svou čerstvou ránu a dojde k jejímu vyčištění,“ vysvětluje, jak to vše funguje. Dodává, že amputace nastává pouze při poranění stehen, které jsou blíže k trupu.

Dělají to proto, aby zabránili bakteriím vstoupit do těla

Vědci, aby zjistili, proč se amputují pouze stehna, začali mravencům amputovat dolní část končetin. K jejich obrovskému překvapení přežil pouze jeden mravenec z každých pěti.

Hemolymfa, mravenčí krev, po jejich tělech proudí prostřednictvím několika svalů. Tyto svaly se nacházejí též na oněch stehnech. Když vytéká v důsledku amputace, zabraňuje infekci proniknout do těla. V dolních částech nohou nic takového není a infekce vstupuje do těla. Pokud mravenci zjistí, že je zapotřebí amputace, vždy amputují celou nohu, a to z tohoto důvodu. Dr. Frank také tvrdí, že mravenci si jsou vědomi toho, že čas je krátký a infekce rychle pronikne.

Po těchto poznatcích jsou vědci po celém světě ohromeni, jak složité jsou myšlenkové pochody mravenců.

Reklama
Reklama