Srdcervoucí pozůstatky: Objev batolete z doby ledové odhaluje krutou realitu před tisíci lety

Srdcervoucí pozůstatky: Objev batolete z doby ledové odhaluje krutou realitu před tisíci lety

Foto: orlaimagen / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Neustále se snažíme zjistit, jaký byl život lidí před mnoha tisíci lety. Každým novým výzkumem se dostáváme blíže našemu cíli. Poslední nález, nález pozůstatků batolete, vědcům poskytl více informací, než původně doufali.

Batole Neve

Archeogenetika, věda zkoumající DNA pozůstatků nejen lidí, kteří tu žili před mnoha tisíci lety, nyní přišla s novým objevem. Měla možnost zkoumat kosti batolete, které krátce žilo na území dnešní Itálie přibližně před 17 000 lety. V té době na našem kontinentu vládla poslední doba ledová.

Batole, které vědci zkoumali, pojmenovali Neve. To v italštině znamená sníh a takové jméno pozůstatkům děťátka dali kvůli době, v jaké žilo.

To, co vědci zjistili, nás posouvá dál v pochopení evoluce našeho druhu i způsobu života v pozdní době ledové. Stále nám totiž nebylo jasné, zda naši předci opravdu tolik odolávali zimě, zda měli jistou imunitu vůči tomuto přechodnému období a zda se spoléhali pouze na hřejivé zvířecí kůže, ze kterých si vyráběli oblečení.

Tyto otázky stále nejsou plně zodpovězené, ale Neve nám umožnilo dostat se blíže k odpovědím. Pozůstatky Neve byly nalezeny v jeskyni na jihu Itálie. To je místo, které bylo před sedmnácti tisíci lety pokryto sněhem a ledem, na tomto místě poslední doba ledová udeřila v plné síle. Nemůžeme se proto divit nadšení vědců, jaký objev učinili.

Z analýzy DNA vyplynulo, že Neve patřilo k místním lovcům a sběračům. S dalšími sběrači evropského a asijského původu byli tito lidé příbuzní, ale nepatřili k nim přímo, jednalo se o místní kmen, který žil podle svého způsobu života.

Reklama

Lidé v době ledové byli na chladné klima uzpůsobení

Z testů DNA vyplývá, že Neve bylo na zimu zcela připravené. To dokazuje, že lidé se s pomocí evoluce vyvíjely v celkem krátké době, protože to bylo zapotřebí pro přežití druhu. Vzorky DNA, které byly batoleti odebrány, totiž odhalují, že došlo ke genetickým změnám, které těmto lidem pomáhaly regulovat tělesnou teplotu i metabolismus během chladného klimatu.

Nicméně ze vzorků dále vyplynulo, že v této kruté době, poslední době ledové, se jednotlivé kmeny lidí začaly mísit s ostatními kmeny, což by mohlo znamenat, že aby tito lidé přežili, nezbylo jim nic jiného než začít spolupracovat s kmeny cizími.

To vrhá zcela nový pohled na naši minulost, pokud zohledníme dosavadní poznatky.

Způsob pohřbení vrhl na tehdejší život nové světlo

Tělo batolete bylo pohřbeno na dně jeskyně, ve které současně žili další lidé,

sdílí s námi poznatky jeden z vědců podílejících se na průzkumu, vědkyně Alessandra Modi.

Také je patrné, že již v té době, před 17 000 lety, se prováděly pohřební rituály. To poukazuje na silně zakořeněné kulturní zvyklosti i složité sociální struktury tehdejší společnosti. Také to poukazuje na náboženství, neboť batole mělo kolem sebe rozmístěné předměty, které mohly mít symbolický význam, například náboženský. Mohlo se také jednat o způsob, jak dítě dopravit do nebe nebo ochránit před zlými duchy, pokud připustíme, že v nich tehdejší lidé mohli věřit.

Reklama
Reklama