Starodávné české pochoutky, které zažívají nečekaný návrat do kuchyní
Naší historií se prolínají potraviny, které jíme dodnes s těmi, které upadly dávno do zapomnění. Některé z nich se ale opět vrací do módy, pojďme se podívat, co jedli naši předkové a která jídla chutnají i nám.
Vaření v takovém středověku nebylo žádný med. Nejen, že nebylo tolik dostupných surovin a koření jako dnes, ale chyběly samozřejmě i technologie. Konvektomat, kuchyňský robot, mixér nebo papiňák opravdu v dávných dobách nebyly a vaření tak dalo mnohem více práce. Takový hradní kuchař také u některých zástupců šlechty riskoval trest, mohl být ale vychválen do nebes a odměněn. Co ale tehdejší lidé jedli a z čeho bychom si ve dnešních dobách mohli vzít příklad?
Typická staročeská jídla
V některých z nás stále převládá mylná představa staročecha, který si pochutnává na masité pečínce, kuřátku, nebo třeba divoké zvěři. Průměrný člověk si maso mohl dovolit zhruba jedenkrát týdně, nejčastěji v neděli. Nebylo to ale pravidlem. Masové pokrmy pravidelně jedla pouze šlechta a panstvo, ti měli přísun masa dostatečný a mohli si jej dovolit.
Běžní lidé se tak stravovali tím, co bylo běžně dostupné, nejčastěji se jednalo o brambory, luštěniny, sezónní plodiny a mléčné výrobky "z chléva". Základem byl samozřejmě chléb, mléko a sýry.
Novodobá česká kuchyně se formovala po staletí, zásadní pro nás byl především vliv Rakousko-Uherska. Naši středověcí předci tak určitě neznali ovocné knedlíky, guláš, nebo typický řízek. Právě tato, a mnohá další jídla i suroviny, pocházela z rakouské a německé kuchyně. Ovlivňovala ji i ta maďarská. U současných pokrmů je často těžké hodnotit, zda jsou české. Zažil se tak spíše název "středoevropské".
Jaké trendy se vrací a co si můžeme vzít od předků?
Ve dnešní uspěchané době často nemáme čas vařit a zvolíme polotovar. Trh je opravdu široký a v regálech obchodů najdeme jednoduše a ihned velké množství variant. Musíme ale bedlivě studovat nejen cenovky, ale také složení produktů. Ty jsou často "napuštěné" konzervanty a různými přípravky pro zlepšení chuti, barvy nebo delší spotřebu. Stále tak platí, že farmářské a domácí bývá nejlepší. Po čem tedy dnešní hospodyňky často sahají?
Domácí chléb a sýr
Pokud se zaměříte na pečivo v klasických obchodech, a bohužel i některých pekárnách, nejspíše údivem protočíte panenky. Většina pekařských i cukrářských výrobků je totiž ze zmražených polotovarů se složením, které rozhodně nepreferujete. Do obliby se tak opět vrací klasický kváskový chléb, který je vcelku jednoduchý a pouze z několika surovin. Pomoci vám mohou i moderní přístroje, jako je velmi užitečná domácí pekárna.
Recept na domácí sýr také nemusí být složitý. Už do pár hodin jej tak můžete mít na stole. Naši předci si museli poradit i bez supermarketů a právě domácí chléb a sýr pro ně býval základem. Typická svačina či večeře byl právě kousek pecnu s tvarohem či sýrem, který byl posypán voňavou bylinkou. Pro inspiraci přikládáme i recept na domácí máslo.
Do obliby se také vrací fementovaná zelenina a zavařeniny obecně. Jsou výživné, víte co obsahují, a skvěle se hodí i v zimních měsících. Kupovat kvalitní zeleninu a ovoce v zimě není často levnou záležitostí a domácí kompot či zelenina skvěle zpestří jídelníček. A co vy, spoléháte na produkci dodávanou supermarketům, nebo spíše rady a postupy našich předků?