Stonoha dokáže usmrtit člověka: Její jed způsobuje ale neskutečnou bolest, je velmi prudký a způsobí zástavu srdce

Stonoha dokáže usmrtit člověka: Její jed způsobuje ale neskutečnou bolest, je velmi prudký a způsobí zástavu srdce

Foto: Syrio / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Stonohu většina z nás nazývá obří stonožkou. Její kousnutí je velmi bolestivé, pozor bychom si však měli dát i na zadní část jejího těla. Vědci z jejího jedu izolovali toxin, který použijí k vytvoření efektivnějšího léku.

Toxin vědci pojmenovali Ssm Spooky Toxin

Ačkoli ne vždy smrtelný, jed stonohy hodně bolí. Jakmile je jed vpraven do těla, člověk jde téměř okamžitě do kolen, je neschopný zůstat vestoje. Existuje několik druhů stonoh, ta nejznámější, s rudou hlavou, má domovinu zejména v Číně, ale vyskytuje se po celé východní Asii a na Havaji. A právě tento druh vědci zkoumali.

Tento nový toxin, který se vědcům podařilo izolovat, je velmi prudký a způsobí zástavu srdce u živočichů mnohem větších než je sama stonoha. V ohrožení života jsou tvorové až patnáctkrát větší než sama stonoha.

Ssm v názvu toxinu, který izolovali, je zkratkou latinského názvu stonohy, scolopendra subspinipes mutilans

Toxin zamezí draslíku vstoupit do buněk i z nich vystupovat,

zní z úst vědců po celé Číně, jak toxin funguje.

Draslík je zapotřebí při přenosu signálů z mozku do srdce, aby bilo. Navíc je draslík zapotřebí pro správnou činnost respiračního ústrojí,

dodávají, jak své sdělení myslí.

Reklama

Jediný protijed je nyní lék Retigabin, který odblokuje draslíkové kanály v těle.

Stonohy jsou vskutku velmi zajímavá stvoření

Stonohy provází mnohé zajímavosti. Tou první a nejznámější je, že se jedná o největší stonožky na světě. Ty největší mohou dorůst až jednoho metru na délku, většina ale není delší než třicet centimetrů. Mimo to ale mají velké množství svalů, které jim umožňují být velmi mrštné.

Stonohy, ač se jim občas říká mnohonožky, opravdu s mnohonožkami nemají nic společného. Mnohonožky jsou býložravé, stonožky dravé. Tyto stonohy míří vždy na hrudník oběti. Nejenže se jed dostane blízko životně důležitým orgánům, ale také okamžitě vypne nervová zakončení, která vedou do končetin, čímž znemožní oběti utéci.

A jak již bylo řečeno, stonohy jsou velmi mrštné. Pokud se dotknete jejich ocasu, okamžitě se otočí a kousnou vás. Nehledě na to, zadní končetiny vám také znepříjemní toto setkání.

Když vidíte stonohu, přemýšlíte, jak si ji připravit? Australané si na nich totiž občas pochutnávají, a to z důvodu velkého množství svalů. Je však důležité nepodcenit jejich přípravu. Také tradiční čínská medicína má pro stonohy využití. Když je sníte syrové, prý se zbavíte epilepsie. Novodobí Číňané však od této metody kvůli jedu raději opouštějí.

Nicméně v medicíně své využití najdou. Ukázalo se, že určité toxiny obsažené v jejich jedu dokážou léčit rakovinu. Nicméně v současné době škodí i lidským buňkám, a tak je zapotřebí dalších výzkumů, než tento toxin bude oficiálně prohlášen lékem proti rakovině.

Jejich jed není vždy smrtelný, způsobuje ale neskutečnou bolest

Není běžné, aby stonoha svým jedem zabila člověka. Nicméně její kousnutí je velmi bolestivé. Sám se o tom přesvědčil i pán, který má svůj kanál na YouTube, kde se nechává pokousat různými zvířaty, nejčastěji hmyzem. Svého rozhodnutí nechat se kousnout stonohou začal okamžitě litovat, jak se můžete podívat v tomto videu.

Reklama
Reklama