Tajemství žraloků odhaleno: Neuvěříte, proč těchto 5 druhů vyskakuje z vody

Tajemství žraloků odhaleno: Neuvěříte, proč těchto 5 druhů vyskakuje z vody

Foto: cbpix / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

I žraloci jsou akrobaté. Pokud máme štěstí a vidíme žraloka vyskočit z vody, předvádí nám velkolepé představení. Proč to žraloci dělají? Víme, že takto loví, ale předpokládá se, že to není jediný důvod jejich mnohdy originálního výskoku z vody.

Žralok velký bílý, ale také kladivoun

Zpozorován při vyskakování z vody byl ne jeden, ale hned několik druhů žraloků. Tento jev je nejznámější u žraloků velkých bílých, a tak máme nejvíce informací o tom, proč to dělají. Nicméně vědci se snaží zjistit důvod chování i ostatních žraloků. Kromě žraloků vyskakují i rejnoci či mihule, zřejmě kvůli zbavení se parazitů nebo kvůli páření či blížícímu se porodu. Pojďme se podívat, co zatím víme o všech pěti druzích.

Žralok velký bílý využívá vyskakování z vody jako loveckou strategii, nejčastěji k lovu tuleňů. Díky vyskočení může přepadnout tuleně zespoda a tím ho překvapit. Zajímavé je, že sami tuleni při lovu své kořisti využívají stejnou strategii.

Žralok východní není tak častým návštěvníkem oblasti nad vodní hladinou, občas ale vyskočí. Je znám neuvěřitelnou rychlostí a hbitostí a patří k nejrychlejším žralokům. Plave rychlostí 97 km/hod. Vědci věří, že vyskakuje z vody kvůli lovu. Díky rychlosti skáče hodně vysoko, a překvapí tak i kořist, která letí výše. Díky hbitosti se snadno otočí ve vzduchu. Není vyloučeno, že vyskakování z vody je též sociální interakcí mezi žraloky.

Kladivoun z vody prakticky nevyskakuje, někdy to ale udělá. Vědci zatím nezjistili, proč tomu tak je, jako možný důvod uvádí lovení nebo sociální interakce.

Liškoun obecný je znám pro vyskakování z vody. Tímto chováním omračuje kořist, komunikuje s ostatními žraloky a zbavuje se parazitů. Jeho skoky jsou působivé, doslova se vymršťuje z vody. K tomu mu dopomáhá dlouhý ocas, který může měřit stejně jako zbytek těla. Při lovu takto omračuje celé hejno ryb a následně si vybere tu nejlepší kořist, kterou sní.

Reklama

Žralok krátkoploutvý je někdy nazýván spinner, a to kvůli točivým výskokům z vody. Jde o metodu pronásledování hejn ryb.

Důvody jsou různé

Lov, ať už přímý útok či s motivací dezorientovat a omračovat kořist, dorozumívání se s ostatními a odstraňování parazitů jsou nejčastější důvody. Bohužel ještě existuje jeden, smutný důvod, proč se žraloci rozhodují z vody vyskočit – neblahé vodní podmínky.

Teplota vody, slanost a hrozby v podobě predátorů, kteří v důsledku změn ve vodním ekosystému připlouvají odjinud. To vše nutí žraloky vyskakovat z vody, aby se lépe orientovali a postupně se přizpůsobili měnícím se podmínkám pod vodou.

Dr. Neil Hammerschlag je mořský biolog se zaměřením na žraloky. Ten také pozoroval žraloky vyskakující z vody a sděluje nám své pocity:

Pozorování žraloků vyskakujících z vody je fascinující ukázkou jejich loveckých schopností a síly.

Ačkoli ne všechny druhy žraloků nám předvedou skoky podobné delfíním, i těžkopádné vyskočení bez protočení je pozoruhodné, jak můžete vidět ve videu zde.

Nepopiratelné výhody výskoku z vody

Vraťme se ale k veselejším tématům, konkrétně k nepopiratelným výhodám žraločích výskoků z vody. Ty žraloci využijí zejména při lovu.

Touto taktickou vyvinou vysokou rychlost při samotném výskoku, a potom už musí investovat energii pouze na to, aby se otočili a chytli svou kořist. Jde o velké šetření energií v porovnání s naháněním kořisti ve vodě, kdy vlastně svou energii investují do rychlého plavání po celou dobu a pravděpodobněji se vysílí.

Navíc snižují odpor ve vodě. To se hodí zejména druhům, které doskočí vysoko a protočí se, aby padali po hlavě. Tyto druhy po opětovném ponoření mohou plavat ještě rychleji. Kořist tak nemá moc šancí na útěk.

Reklama
Reklama