Technické problémy a zpožděné návraty: Kosmonauti jako Wilmore a Williamsová nejsou jediní

Technické problémy a zpožděné návraty: Kosmonauti jako Wilmore a Williamsová nejsou jediní

Foto: cookelma / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Šance, že se kosmonauti vrátí z vesmírné výpravy v termínu přistání, je menší, než si nejspíše uvědomujeme. Pro nás to vypadá jednoduše, nasedne se do rakety a letí se domů. Realita je však trochu složitější. Jen málo kosmonautů se dostane domů včas.

Slavní díky prodloužené misi

Jména Sunita Williamsová a Barry Wilmore jste patrně už mnohokrát slyšeli. Jsou to kosmonauti, kteří se kvůli technickým problémům dosud nevrátili z vesmírné výpravy a jejich dočasným domovem je Mezinárodní vesmírná stanice.

Původně se měli zdržet pouze osm dní, jakmile na vesmírnou stanici dorazili v červnu tohoto roku. Očekává se, že domů se vrátí až v únoru roku příštího.

Berou to však s humorem a čas strávený mimo naši planetu si užívají, jak jen mohou. Astronauti jsou totiž na takové situace školeni, a to z dobrého důvodu. Běžně se stává, že se ve vesmíru zdrží. Bývalý astronaut NASA, Chris Hadfield, situaci značně zlehčuje, přestože svůj proslov myslí naprosto vážně:

Je to vždy dar. Většina kosmonautů se totiž cítí uvězněná na planetě Zemi.

Společnost NASA dodává, že astronauti počítali s tím, že nastanou technické komplikace, a že ve vesmíru zřejmě nestráví pouze osm dní.

Nejsou první ani poslední

Tento stav, kdy se astronauti zaseknou ve vesmíru, ale není ojedinělý. Možná si vzpomenete na případ astronauta Sergeje Krikaljova, který strávil velké množství času na palubě vesmírné stanice Mir, když došlo k rozpadu Sovětského Svazu. Do vesmíru vyletěl 18. května roku 1990 z Kazachstánu a na stanici měl původně strávit 150 dní, nicméně se to protáhlo a on se stal v té době držitelem světového rekordu, když na oběžné dráze strávil celých 311 dní. Po rozpadu Sovětského Svazu se země totiž nemohly dohodnout, kdo zaplatí jeho návrat.

Reklama

Americký astronaut Frank Rubio, který do vesmíru odletěl v září 2022 společně se dvěma ruskými astronauty, se potýkal s problémy kosmické lodi, do které napálil mikrometeoroid. Jednalo se o zrnko prachu nebo malý kamínek, který se řítil vesmírem obrovskou rychlostí. Nakonec astronauti strávili ve vesmíru 371 dní, čímž pokořili světový rekord.

Kosmonauti Sunita Williamsová a Barry Wilmore
Kosmonauti Sunita Williamsová a Barry Wilmore | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Jak nebezpečné je uvíznutí ve vesmíru?

Profesor astronautiky na univerzitě v Jižní Kalifornii, Mike Gruntman, tvrdí, že uvíznutí ve vesmíru není většinou pro astronauty nebezpečné. Pouze ti starší generace by ve vesmíru neměli trávit tak dlouhou dobu, a to kvůli mikrogravitaci. Ta se podílí nejen na ztrátě jejich hmoty svalové, ale také té kostní.

Profesor ale zároveň tvrdí, že prodloužená mise není nic, co by astronauti neměli zvládnout. Zároveň, vzhledem k nynějšímu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, říká, že plán NASA dostat astronauty, kteří jsou uvízlí ve vesmíru, zpátky na naši planetu.

Pokud jde přímo o ony astronauty, bývalý astronaut společnosti NASA, Tom Jones, říká, že Williamsová a Wilmore se připojili k ostatním astronautům ve vesmírné stanici a mají tam své vlastní úkoly, než se jim podaří odletět domů. Ve vesmírných stanicích je vždy co dělat a pracovníci jsou rádi za to, že mají dva páry rukou navíc, ale také dva mozky navíc.

O astronautech, kteří uvízli ve vesmíru, vypráví i toto video.

Reklama
Reklama