Tento český pokrm dobývá svět – zahraničí se snaží napodobit recept, ale originál je jen u nás

Tento český pokrm dobývá svět – zahraničí se snaží napodobit recept, ale originál je jen u nás

Foto: stockfotocz2 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká kuchyně možná nepatří mezi světově proslulé, tak jako je tomu například u francouzské nebo italské kuchyně. Avšak my víme, že česká kuchyně je opravdu výborná a každý si v ní najde své oblíbené. Který český pokrm je ale natolik oblíbený, že se ho snaží i v zahraničí napodobit a podaří se jim to vůbec?

Obsah článku
  1. Ve světě je velmi uznávaným jídlem tradiční česká svíčková s houskovým knedlíkem
  2. Kde se poprvé objevil recept na svíčkovou
  3. Originál jen u nás

Českou klasiku jako je svíčková, řízek s bramborem nebo knedlo vepřo zelo zná každý. Česká jídla jsou vydatná kvalitní a z poctivých surovin, které jídlo si ale získává oblibu ve světě?

Cizince mohou oslovit na první pohled obyčejná jídla, kterým my domácí nevěnujeme velkou pozornost. Například obyčejný párek v rohlíku je unikát, na který téměř nikde nenarazíte, stejně tak, jako brambrovová placka anebo smažený sýr s bramborem. V hlavním městě Praze si získal velkou oblibu tradiční trdelník.

Oblibu si získaly také naše pekařské výrobky. Například obyčejná kobliha je pro některé zahraniční turisty zcela nečím novým, stejně jako naše dobré koláče.

Zahraniční turisté miluji i naše pekařské výrobky, například koblihy
Zahraniční turisté miluji i naše pekařské výrobky, například koblihy | Zdroj: tanyki88 / Depositphotos

Ve světě je velmi uznávaným jídlem tradiční česká svíčková s houskovým knedlíkem

Svíčková je tradiční český pokrm, který se nejčastěji připravuje z hovězího masa, obvykle svíčkové. Maso bývá podáváno v tradiční omáčce, která je tvořená smetanovým základem s rozmixovanou zeleninou, jako je mrkev, pórek, celer a petržel. Charakteristickou chuť omáčky dodává tymián, bobkový list a nové koření. Omáčka je u tohoto pokrmu zcela zásadní. 

Nesmí samozřejmě chybět ani tradiční houskový knedlík. Svíčková se často pak podává se šlehačkou a brusinkou na mase a citrónem, ne však pro každého je tato kombinace oblíbená. Tradiční svíčková je syté, vydatné a kvalitní jídlo, které nejčastěji zkoušejí zahraniční turisté, kteří přijíždějí do České republiky.

Kde se poprvé objevil recept na svíčkovou

Recept na svíčkovou se objevil poprvé v roce 1805. Recept byl v té době silně ovlivněn bavorskou kuchyní a inspiraci převzal i z francouzské kuchyně, která dává velký důraz na husté smetanové omáčky s máslem. 

Originál jen u nás

Spousta restaurací v České republice umí připravit prvotřídní svíčkovou, jinak tomu není ani u šikovných českých hospodyní. Avšak v zahraničí často experimentují s chutí, kořením a využívájí lokálně dostupnou zeleninu, což má na výslednou chuť výrazný vliv. 

Správné dochucení takového pokrmu není snadné, a proto nezbývá než dodat, že originální svíčková je pouze jedná, a to ta česká.

Věříme, že jsme vás našim článkem navnadili a udělali chuť na poctivou českou svíčkovou „se šesti“.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama