Teplotní rekord v Tichém oceánu: V okolí Fidži je nejtepleji od roku 1370

Teplotní rekord v Tichém oceánu: V okolí Fidži je nejtepleji od roku 1370

Foto: mvaligursky / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Korály odhalily, že voda kolem Fidži je nyní teplejší než kdykoli za posledních 600 let. Toto bezprecedentní oteplování, zjištěné díky analýze starých korálů, představuje vážné ohrožení pro místní ekosystémy a je důkazem zrychlující se klimatické změny, píší vědci v časopise Science Advances.

Teplota povrchových vod v oblasti souostroví Fidži v jihozápadním Tichém oceánu nedávno dosáhla nejvyšší úrovně za posledních více než 600 let. Podle vědců byl rok 2022 v této oblasti nejteplejší od roku 1370. K tomuto závěru dospěli vědci z mezinárodního týmu na základě analýzy místních korálů, informoval populárně-vědecký portál Nauka w Polsce.

Jako korálový archiv

Studie vznikla ve spolupráci univerzit a výzkumných ústavů na třech kontinentech – v Evropě, Americe a Austrálii. K získání dat pro rekonstrukci teplotních záznamů byla použita kolonie obřích korálů Diploastrea heliopora. Zkoumáním chemického složení těchto dlouhověkých korálů je možné vyčíst dlouhodobé klimatické a environmentální změny, ke kterým v jejich okolí docházelo. Jsou důležitým archivem klimatických změn v tropech, popsal podrobněji server Johannes Gutenberg University v německé Mohuči.

Tým odebral více než dvoumetrové jádro z kolonie korálů, která roste o 3 až 6 mm ročně. Poté analyzovali chemické složení korálové kostry, aby získali představu o teplotních změnách za posledních 627 let. To bylo doplněno výsledky 26 let trvajících měření teploty vody. Korály fungují jako živé teplotní senzory. To spočívá ve změně poměru stroncia a vápníku v kostře, přičemž nižší poměr je spojen s vyšší teplotou.

Za vším hledejme El Niño 

Oblast jihozápadního Pacifiku významně ovlivňuje globální klima, mimo jiné prostřednictvím jevu El Niño, což jednoduše řečeno představuje situaci s nadprůměrně teplou vodou ve střední a východní části rovníkové oblasti Tichého oceánu. Ve významu „chlapeček“ nebo také „jezulátko“ je tento jev vlastně teplá fáze jevu nazvaného ENSO (El Niño Southern Oscillation, resp. El Niño a jižní oscilace), provázená zápornou fází jižní oscilace. Chladnějším protějškem jevu El Niño je La Niña („holčička“).

Tým vedený vědci z Mexické národní autonomní univerzity a Leicesterské univerzity ve Velké Británii získal dosud nejdelší kontinuální rekonstrukci teploty povrchu moře. To nabízí možnost lépe předpovídat budoucí změny klimatu v regionu. Studie ukazuje, že současná teplota povrchu moře na souostroví Fidži je nejvyšší za posledních 653 let. Toto pokračující tempo oteplování v západní a střední části Tichého oceánu by mohlo mít nepříznivý vliv na místní ekosystémy.

Reklama
Reklama