Teploty stále stoupají. Vědce zajímalo, jak vysoké teploty dokáže člověk snést bez klimatizace

Teploty stále stoupají. Vědce zajímalo, jak vysoké teploty dokáže člověk snést bez klimatizace

Foto: Cinefootage / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Klimatická změna. V několika posledních letech dochází ke klimatické změně. Počasí je plné extrémů a v případě teplot průměr v globálu stoupá. Klima se zkrátka stále otepluje.

Jak vysoké teploty lidé ustojí bez klimatizace?

Tato otázka vyvolala nadšení a mnoho vědců hledalo na tuto otázku ve svých výzkumech odpověď. Velmi vysoké teploty jsou lidem nepříjemné a je potřeba se před nimi chránit. Dodržovat dostatečný pitný režim a nepouštět se do fyzicky namáhavých aktivit, případně si při fyzické činnosti dělat dostatečný počet přestávek.

Vlny veder

Klimatická změna přináší nové extrémní vlny veder a rtuť na teploměru stále stoupá. Výzkumy jsou zaměřeny na určení teplotních limitů, které lidé zvládnou přežít bez klimatizace a jak brzy některé části světa mohou dosáhnout velmi nebezpečné úrovně tropických hodnot.

Obavy vědců

Někteří vědci se obávají, že rozsáhlé vlny veder v oblasti bez spolehlivé klimatizace mohou způsobit masovou úmrtnost. Nedávný výzkum ale potvrdil, že hranice pro přežití vysokých teplot je o mnoho nižší konkrétně u starších lidí a v suchém podnebí.

Mimochodem je to tím, že mladší lidé se více potí než ti starší. Na tento fakt upozornila Jennifer Vanos, která pracuje na Arizonské Státní Univerzitě.

Tělo při vedrech ochlazujte

Lidské tělo nedokáže tolerovat teplotu dosahující 43 stupňů Celsia. Kdokoliv, kdo by dosáhnl takové teploty by pravděpodobně v 99,9 % zemřel.

Reklama

Toto je nejvyšší limit pro přežití. Vedro většinou zabíjí mnohými jinými způsoby. Například zhoršením předcházejících stavů, například kardiovaskulárními chorobami nebo chorobami souvisejícími s ledvinami.

Dnes už bývá běžné, že do domácností se pořizují klimatizace, aby se dalo horké léto vydržet
Dnes už bývá běžné, že do domácností se pořizují klimatizace, aby se dalo horké léto vydržet | Zdroj: AllaSerebrina / Depositphotos

Vlhkost může být klíčová

Lidé ochlazují své tělo pocením a zbavují se tak tepla, které vyprodukuje jejich tělo.

Když je příliš vlhko, lidské pocení se nevypaří a potom nemůže být vnější pokožka chladnější než vnitřek pokožky, říká Scott Denning, vědec v oblasti klimatologie na Colorado Státní Univerzitě. Metabolické teplo se vytváří uvnitř těla a může vést k velmi vysoké horečce nebo úpalu a následné smrti.

Při měření používají teploměr, který je zabalený mokrým prádlem, aby se vypařilo horko a ukázala se průměrná teplota kůže při pocení. Tato teplota by měla být o několik stupňů nižší než je vnitřní teplota těla.

Jaké zdravotní komplikace mohou nastat při vedrech?

Pro lidské tělo jsou vysoké teploty zátěží. Hrozí například srdeční arytmie nebo dušnost – to jsou následky vln veder, které vedou pacienty stále častěji do nemocnice. Týká se to zejména lidí, kteří již mají problémy s kardiovaskulárním systémem nebo s dýchacími cestami. Další rizikovou skupinou jsou lidé, kteří pobírají léky zvyšující riziko onemocnění z vedra.

Práce venku je kvůli vedru náročnější

Práce venku, například na polích nebo na staveništích, je kvůli stoupajícím teplotám náročnější. V roce 2020 bylo 29 procent dělníků v Evropě i Asii vystaveno dočasně nadměrným teplotám.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama