Kvíz tradičních pokrmů a specialit z různých zemí

Kvíz tradičních pokrmů a specialit z různých zemí

Foto: Breville USA / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mohlo by se zdát, že v české kuchyni zdomácněly pokrmy snad z celého světa. Každý z nás zná a také více či méně připravuje nebo konzumuje jídla či potraviny s přívlastkem jakési země či známého zahraničního města.

Španělský ptáček, francouzské brambory, holandský řízek, mexické fazole, americké brambory, maďarský guláš, vídeňská roštěná, čínské nudle, ruské vejce, bulharská pomazánka, slovenský točený salám, polský salám, pařížský salám, bruselská paštika, holandský salát, anglická slanina nebo turecký med.

Česká „světová“ jídla a pokrmy

Ovšem skutečnost je jiná. Kdybychom hlouběji zapátrali v historii těchto pokrmů, nestačili bychom se divit, odkud se vlastně jejich názvy vzaly, jak původně jídla vypadala a v jak moc pozměněné formě došla až na naše stoly. Náš španělský ptáček rozhodně žádný Španěl nezná, nad francouzskými bramborami Francouzům vypadnou oči z důlků a v Holandsku budou kroutit hlavami nad holandskými řízky. Nebudou ve Vídni žasnout, jak dokážeme upravit jejich roštěnku? A je opravdu jejich? Vídeňská? Ona možná má původ dokonce v Maďarsku. Takto bychom mohli pokračovat dál.

Pokud zkoušíte uvařit či ochutnat delikatesy z jiných zemí, nebo jste už získali nějaké informace ze světové gastronomie a jejich zajímavostí, můžete přejít do kvízu, který vám napoví, jaký máte skutečně přehled a jak se orientujete v tradičních pokrmech různých zemí nebo jejich specialitách.

 

Reklama
Reklama