Třetí největší objev a nejlepší jídlo na světě? No přece pivo! Jak s ním nakládat, aby povzbudilo naše tělo i ducha
K vychutnání si zlatavého moku jednoduše nepotřebujete důvod. Pro nás, lidi, je vaření piva po rozdělání ohně a vynálezu kola třetí největší objev na světě.
Ty z vás, kteří očekávají vědecky odzkoušené pozitivní účinky piva na naše zdraví, potěšíme. Americká asociace pivovarníků totiž sestavila seznam důvodů, proč je jejich produkt dobrý pro naše tělo (a samozřejmě i duši). Zatímco se ale rozjedete ke svému doktorovi pro lékařský předpis na pivo, přečtěte si ty nejlepší body ze seznamu:
Nižší výskyt srdečních chorob
Nezapomínejte ale, že se bavíme o pivu jako o léku, následující pravidla tedy platí pro rozumnou konzumaci, tj dva díly denně pro muže a jeden díl denně pro ženy (1 díl = malé pivo). V takovém množství dokáže zlatavý mok snížit riziko ischemického onemocnění srdce u většiny lidí o 30 až 60 procent, dokonce i u těch, kteří trpí těžší formou cukrovky, vysokým tlakem, nebo již v minulosti prodělali srdeční infarkt.
Napomáhá kostní struktuře
Pivo obsahuje křemík, minerál, který pomáhá budovat kostní hmotu. V jisté studii se prokázalo, že potravinářský křemík zlepšuje hustotu kostní hmoty jak u mužů, jako u žen, zejména v premenstruačním stádiu (premenstruační syndrom, zkratka PMS, je soubor cyklicky se opakujících tělesných a psychických těžkostí vyskytujících se v druhé, tedy luteální fázi u žen s menstruačním cyklem – pozn.).
Zabraňuje poškozování buněk
Tomu poškozování, které může vést k rakovině či srdečním chorobám. Chmel a slad použité při výrobě jsou bohatým zdrojem „protichorobných“ antioxidantů. Pivo také obsahuje polyfenoly, antioxidanty, které najdete také ve víně, ovoci, zelenině a také v zeleném či černém čaji. Ležáky obvykle obsahují více zmíněných látek než obyčejná světlá či nealko piva.
Chrání před cévními mozkovými příhodami
Výsledkem až 80 % mozkových příhod jsou Alzeimerova choroba a demence. Je dokázáno, že umírněná konzumace piva je spojena s bystřejším uvažováním a zlepšením paměti.
V jedné dávce obsahuje pivo dvakrát více antioxidantů než bílé víno, ovšem ale o polovinu méně než červené. Nicméně, antioxidanty v červeném víně představují velké molekuly, a ty tělo vstřebává mnohem hůře než malé molekuly nacházející se v pivu.
Pivo neobsahuje tuky či cholesterol a má nízký obsah monosacharidů. Kalorie v pivu pocházejí hlavně z jeho alkoholové složky.