Spojené státy americké mají třetí pobřeží, i když je poměrně daleko od oceánu

Spojené státy americké mají třetí pobřeží, i když je poměrně daleko od oceánu

Foto: JaySi / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Přezdívky velkých amerických měst jsou vskutku rozmanité. Některé jsou zbožňované a dobře známé jako například The Big Apple (Velké jablko) pro New York, jiná výstižná jako The Motor City (Město motorů) pro Detroit, další výstižná The Big Easy (Velká pohodička) pro New Orleans a některá jsou svými obyvateli opovrhovaná - Frisco pro San Francisco.

Americké velkoměsto Chicago dostalo od svých počátků, kdy bylo obchodní stanicí na břehu velkého jezera, opravdu unikátně dlouhou řadu přezdívek (namátkou Větrné město, Druhé město, Chi-Beria, Bejrút u jezera, Chicagoland atd.) Stejně jako přezdívky výše uvedených měst jsou i některé chicagské známé, některé trefné, jiné výstižné, ale také ty, jež nejsou místními obyvateli příliš oblíbené nebo je místní vůbec nepoužívají.

Třetí pobřeží

Třetí pobřeží je v USA obecnější termín, který označuje pobřežní oblasti ve Spojených státech, které se výrazně liší od „klasických“ pobřeží - východního a západního. Zatímco nejčastěji se přezdívka „třetí pobřeží" používá pro pobřeží Mexického zálivu, někdy se této pocty dostává oblasti Velkých jezer - konkrétně Chicagu. V roce 2013 napsal autor Thomas Dyja knihu The Third Coast: When Chicago Built the American Dream (česky Třetí pobřeží: Když Chicago budovalo americký sen), která také pomohla zpopularizovat tuto přezdívku.

Ve Spojených státech se mu říká „třetí pobřeží“, i když je poměrně daleko od oceánu.

V Chicagu není nikdy daleko k vodě

Chicago leží konkrétně u Michiganského jezera, dle rozlohy druhého největšího jezera na světě, na severovýchodní hranici USA s Kanadou. V tomto milionovém městě najdete na více než 20 krásných plážích živou přímořskou kulturu. V letních měsících je tu horko, někdy velmi horko. Tou dobou se mnoho ze tří milionů obyvatel vydává na některou z krásných písečných pláží, které lemují jezero Michigan.

Mezi více než dvacítku oblíbených pláží patří například ta pro oddané plavce, pro psy, pro sportovní aktivity nebo pro celou rodinu. A seznam může pokračovat. Chicago má více než čtyřicet kilometrů pobřeží a vy si můžete vybrat z mnoha oblíbených a krásných pláží.

Nedaleko známé pláže Ohio Street Beach se nachází nábřežní oblast zvaná Navy Pier (česky námořní molo). Tato atrakce s ikonickým ruským kolem je vidět z velké části města. Chicago je také městem, které bylo domovem prvního ruského kola na světě, které bylo původně postaveno jako reakce na francouzskou Eiffelovu věž.

S větrem o závod

„Podél východního pobřeží máme Atlantik a podél západního pobřeží Pacifik. Oblast Velkých jezer v USA je považována za ,třetí pobřeží´ a silné větry zde umožňují surfování,“ velebí obrovskému jezeru na břehu Chicaga David Benjamin, zakladatel a ředitel společnosti na záchranu místního surfingu Great Lake Surf Rescue Project.

Reklama
Reklama