Průlom v archeologii: Umělá inteligence objevila stovky nových obrazců na planině Nazca

Průlom v archeologii: Umělá inteligence objevila stovky nových obrazců na planině Nazca

Foto: [email protected] / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Technologie pokročilého snímkování s vysokým rozlišením v poslední době výrazným způsobem posouvá archeologický výzkum. V kombinaci s nástroji umělé inteligence pak vědci dokáží skutečné zázraky.

Skupina vědců pod vedením Masata Sakaie, profesora archeologie na univerzitě v japonském městě Yamagata, dosáhla díky AI průlomového objevu v oblasti výzkumu jihoamerických geoglyfů z oblasti peruánské planiny Nazca. Hlavní výzvou projektu byl především omezený počet snímků, které byly dosud v lokalitě pořízeny. Umělá inteligence, která bývá mnohdy trénována na souborech dat s desítkami tisíc položek, si tak musela poradit s tím, co měla k dispozici.

Umělá inteligence nebyla dokonalá, přesto vědcům usnadnila práci

Výzkumný tým se rozhodl zaměřit se na menší, avšak mnohem detailnější typy obrazců, které byly v poušti v minulosti objeveny. Tyto figurativní geoglyfy mají na délku obvykle zhruba 9 metrů, a jejich identifikace je tak v mnoha směrech obtížnější než v případech větších liniových typů o rozměrech i okolo 90 metrů. I díky tomu je tak pro sledovací zařízení mnohem náročnější je při leteckých průzkumech odhalit.

Vyvinutý model AI tak nebyl v žádném případě dokonalý. Dokázal vytipovat více než 47 000 potenciálních lokalit v části pouště o rozloze 629 čtverečních kilometrů. Vědci pak jeho návrhy prověřili a vybrali přibližně 1 300 oblastí s vysokou pravděpodobností objevu. To odpovídá jednomu slibnému nálezu na každých 36 návrhů, které umělá inteligence vytvořila. Autoři studie poznamenali, že použití AI modelu poměrně značně změnilo archeologické postupy, zejména pokud jde o snížení množství práce potřebné k zúžení vyhledávání. Tým se tak mohl rychleji přesouvat z místa na místo, a pokrýt tak během výzkumu více oblastí.

Přesnost nálezů vytipovaných ve spolupráci umělé inteligence a vědců byla testována v období mezi zářím 2022 a únorem 2023. V další fázi výzkumu pak vědci nadějné lokality prozkoumali za pomoci dronů. Nakonec se jim podařilo ověřit 303 figurálních geoglyfů. Ačkoliv pak nebyly obrazce mnohdy v dobře zachovalém stavu, dokázal je AI program bezpečně rozpoznat. Z bezmála tří stovek ověřených nálezů bylo modelem navrženo 178, zbytek tvořily dodatečné objevy, které vědci objevili s částečnou podporou umělé inteligence, nebo zcela vlastními silami.

Tajemství plošiny Nazca zůstává zachováno i nadále

Autoři výzkumu věří, že vyvinutá technologie by mohla umožnit objev dalších stovek podobných figurálních geoglyfů. Navzdory úspěchu AI algoritmu si však historici stále lámou hlavu s tím, proč původní jihoamerické civilizace tyto obrazce vůbec tvořily. Obecně uznávanou teorií je názor, že symboly společně tvořily jakýsi posvátný prostor, který mohl sloužit jako poutní místo. Jiné úvahy polemizují o tom, že mohlo jít o kalendář, záznam noční oblohy či analogii k evropským jeskynním malbám.

Větší, liniové geoglyfy, které jsou snadno viditelné shora, obvykle zobrazují divokou přírodní motivy, zatímco menší obrazce spíše zachycují lidi a lidskou činnost. Díky umělé inteligenci možná vědci najdou jasné vodítko spojující všechny tyto symboly, a odhalí tak tajemství plošiny Nazca jednou provždy.

Reklama
Reklama