Vědci odhalili nový způsob, jak přirozeně posílit imunitu: Tento tradiční český nápoj je silnější než vitamíny

Vědci odhalili nový způsob, jak přirozeně posílit imunitu: Tento tradiční český nápoj je silnější než vitamíny

Foto: viktoriya89 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Posílení imunity je téma, které ve světě silně rezonuje. Zejména v zimním období, když se šíří kapénkové nemoci. Ačkoliv existuje celá řada doplňků stravy a vitamínu, tak ne vždy fungují tak, jak mají. Existuje však tradiční český nápoj, který je silnější než většina doplňků stravy a vitamínů.

Obsah článku
  1. Šípkový čaj
  2. Léčivé účinky šípku
  3. Příprava šípkové čaje
  4. Návod na přípravu
  5. Sušení šípků
  6. Šípkový čaj jako účinná prevence

Vědci odhalili, že existuje přírodní nápoj, který je silnější než většina synteticky vyrobených přípravků. V České republice máme to štěstí, že tato rostlina se zde vyskytuje. O co se jedná?

Šípkový čaj

Šípkový čaj je známý svými léčivými účinky. Už naše babičky a prababičky znaly tento nápoj, který používaly k léčení a prevenci nemocí. Šípkový čaj je rovněž při správné zpracování velmi lahodný. 

Léčivé účinky šípku

Šípky jsou bohaté na minerály a vitamíny, zejména pak na vitamín C, který je nesmírně důležitý pro lidský organismus. Šípek je rovněž bohatý na vitamín B a další antioxidanty, které působí protizánětlivě a podporují správnou funkci imunitního systému.

Šípkový čaj má také pozitivní vliv na vaši náladu jelikož působí zklidňujícím dojmem. Podporuje také správné trávení a detoxikaci těla. Šípek také napomáhá lepšímu proudění krve a podpoří tak přirozenou detoxikaci těla.

Příprava šípkové čaje

Šípkový čaj je možné zakoupit běžně v obchodech ve formě sáčků. Avšak pokud chceme opravdu účinný nápoj, tak je potřeba sehnat celé šípky. Šípky se dají nasbírat volně v přírodě a pokud zrovna nevíte kde rostou, tak existují specializované prodejny kde jej budete moci zakoupit. Sušené šípky poslouží stejně dobře jako ty čerstvé.

Na 1 litr vody se doporučuje cca 80 šípků
Na 1 litr vody se doporučuje cca 80 šípků | Zdroj: deyangeorgiev2 / Depositphotos

Návod na přípravu

Šípky můžeme nechat přes noc ve vodě. Doporučuje se cca 80 šípků na 1 litr vody. Ráno pak stačí šípky krátce povařit, doporučuje se nedosáhnout bodu varu. Ideální teplota by měla být mezi 70 -80 stupněmi celsia. Následně slíte odvar a šípky odstraňte. Čaj poté nechte vylouhovat alespoň 10 minut. 

Příprava šípkové čaje je velmi snadná a nezabere moc času.

Sušení šípků

Šípky si můžete také sami usušit. Sušení se doporučuje v troubě alespoň po dobu jedné hodiny na nízkou teplotu v rozmezí okolo 40 - 50 stupňů. Šípek by měl po usušení značně změknout a měli byste být schopni ho rozmáčknout i ručně, potom je šípek správně usušený.

Šípkový čaj jako účinná prevence

Šípkový čaj můžete pít v průběhu celého roku, doporučuje se však pít zejména během zimního období, kdy je lidské tělo náchylné k nachlazení. Šípkový čaj podpoří vaši imunitu a navíc je zdravější a levnější než většina vitamínů, které můžete sehnat v lékarnách. Čaj je ideální pít pravidelně a to alespoň 1x denně.

Pokud stojíte o posílení své obranyschopnosti, tak je šípkový čaj přesně to co potřebujete. Navíc jeho lahodnou a svěží chuť si zamilujete.

Reklama
Reklama