Vědci přišli se zvláštní teorií: Rozmanitost střevních bakterií hříbat dostihových koní má vliv na jejich pozdější výkon

Vědci přišli se zvláštní teorií: Rozmanitost střevních bakterií hříbat dostihových koní má vliv na jejich pozdější výkon

Foto: Kesu01 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dostihy jsou stále populární. Majitelé koní se proto snaží, aby jejich šampioni byli zdraví a silní. Vědci nyní přišli s teorií, že pokud má kůň v raném věku rozmanitější střevní mikroflóru, v budoucnu budou velmi úspěšní.

Odebralo se 438 vzorků během prvního roku života

Zajisté je to velmi dobrá myšlenka: Co dává závodním koním předpoklad vyhrát závod a být jedním z nejlepších? Je to pouze o genech nebo je toho více? Vědci zajímající se o tuto otázku nelenili a začali pracovat, aby brzy přišli s důvěryhodnou odpovědí. A tak sjednotili 52 plnokrevných hříbat, která se narodila v roce 2018. Tato hříbata obdrželi z pěti hřebčínů. Všem hříbatům odebrali DNA, a sice z trusu. Každému hříběti odebrali vzorky celkem devětkrát, docílili tak celkového počtu 438 vzorků, které následně průběžně porovnávali.

Jakmile byl hříbatům jeden rok, poslali je cvičit do dostihových tréninkových center, různě rozesetých po celé Velké Británii. Nyní již pouze čekali, jaké výsledky koně budou mít. Když byly koním 2–3 roky, probíhalo měření jejich sportovních výkonů. Vědci si také zaznamenávali, kolik peněz ten který kůň vydělal a na jakém místě se umístil, aby měli výsledky kompletní. Nakonec zjistili, že koně s větší bakteriální diverzitou měli lepší závodní výkony a že dva konkrétní typy bakterií vedly k jednoznačné výhodě oproti koním, v jejichž střevech chyběly.

Lepší střevní mikroflóra znamená méně nemocí

Vyvážená střevní mikroflóra poskytuje značnou výhodu nejen koním, ale i dalším zvířatům, a dokonce i nám, lidem. Je dokázáno, že symbióza ve střevech má značný vliv na fyzické zdraví, poskytuje ochranu před stresem a posiluje mysl, což brání vzniku úrazů. Tento fakt podporuje také studie koní a vliv jejich bakteriální diverzity na výkon a zdraví.

Jak jsou střevní bakterie důležité, vysvětluje toto video.

Koně s méně druhy bakterií trápí problémy s kostmi

Díky tomuto výzkumu se zjistilo, že koně, kteří měli jako hříbata bohatou střevní mikroflóru, byli mnohem méně nemocní a trpěli méně úrazy než koně, kteří měli mikroflóru chudší. Vědci měřili hodnoty respiračního systému a pozorovali zdravost masa i kostí. Koně, kteří neměli štěstí na různorodost střevních bakterií, si mnohem častěji natáhli či přetrhli sval než koně s více bakteriemi. Rovněž trpěli více kostními problémy a častěji kulhali. Tým vědců odhalil druhy bakterií, které souvisely s respiračními onemocněními, ovšem ty propuknou až o mnoho let později.

Zajímavá fakta nám přináší jeden z výzkumníků – pan Proudman. Týká se používání laktobacilů v lécích, aby se mikroflóra ve střevech navýšila uměle. Z jeho slov vyplývá, že tato metoda koním vůbec neprospívá: Hříbata, kterým byla v prvních týdnech života podávána antibiotika (s laktobacily), která mohou ovlivnit střevní mikrobiom, měla 28. den výrazně menší bakteriální rozmanitost než jedinci, kterým podávána nebyla.“ Navíc jak koně stárli, projevila se u většiny z nich řada respiračních onemocnění. Pokud tedy máme věřit prvotním výsledkům, užívání laktobacilů znemožňuje množení vlastních střevních bakterií. Koně nakonec jsou méně schopni tvořit vlastní přátelské bakterie a častěji trpí na nemoci.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama