Vědci zkoumali starodávnou kost psovité šelmy: Nyní dokážou podrobněji zodpovědět otázku, jak se psi vyvinuli z vlků

Vědci zkoumali starodávnou kost psovité šelmy: Nyní dokážou podrobněji zodpovědět otázku, jak se psi vyvinuli z vlků

Foto: anobis / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vyvinuli se psi z vlků, a pokud ano, jak se to stalo? Došlo ke genetické mutaci jednou či vícekrát? Na tyto otázky vědci, kteří zkoumali pradávnou kost, našli odpověď. A měli možnost zkoumat ne jednu, ale hned dvě kosti, které se našly v Evropě.

Jak vzniklo přátelství mezi lidmi a psy?

Pes je zvířetem, o kterém se věří, že bylo domestikováno nejdříve. Jisté důkazy o tom existují, přesto bychom si měli být vědomi toho, že nic není stoprocentní a v budoucnu se mohou najít stopy domestikace jiného zvířete. V současné době ale platí, že pes se v přítomnosti člověka drží nejdéle.

Jak je to možné? Co psy, tehdy ještě předchůdce psů, vedlo k tomu, aby se spolčili s člověkem? Věří se, že psi se vyvinuli z vlků před 20-40 tisíci lety. Vědci věří, že domestikace proběhla náhodou, když psi, tehdy ještě vlci, se plížili za lidmi, aby si poté mohli pochutnat na odpadcích – zbytcích jídla, pro které lidé nenašli využití, například kosti se zbytky masa. Nakonec zvířata zjistila, že když budou s lidmi spolupracovat, budou mít snazší přístup nejen ke zbytkům, ale také k výživnější potravě, což značně zvyšovalo šanci jejich přežití.

Vedoucí výzkumník, paní Veeramahová, se vyjadřuje k velmi rozšířené teorii o tom, jak byli psi domestikováni a jak vznikli z vlka:

Lidé si myslí, že někdo vzal vlčí mládě a udělal z něho psa – ale proces byl mnohem složitější.

Vědci nyní mají k dispozici DNA ze dvou psovitých šelem a snaží se zjistit co nejvíce detailů o tom, jak se vlci vyvinuli v psy. První, můžeme říci psí, kost je stará sedm tisíc let, druhá 4700 let.

Domestikace prý proběhla jak v Evropě, tak v Asii

Vědci pracovali s tvrzením, že psi byli domestikováni po celém euroasijském kontinentu. Z pověr vyplynulo, že v Asii se napřed rozšířili evropští psi, než byli domestikováni jejich vlastní rasy. Od té doby většina psů s evropským původem neměla v Asii své místo.

Reklama

Nyní tuto domněnku vyvracejí s tím, že psi byli vyšlechtěni z vlků pouze jednou. Navíc nešlo o šlechtění lidskou rukou, na vině je gen, který způsobil u vlků mutaci. Vědci ještě nepřišli na to, zda se tak stalo v dnešní Evropě nebo Asii. Spousta vědců nezpochybňuje žádné z dřívějších tvrzeních psích genetiků s tím, že každý má svou teorii, kterou se snaží ze všech sil prosadit, ale řada z nich je v rozporu s nynějšími poznatky.

Zkamenělina pocházející z již vyhynulé psí rasy

Dalším materiálem, tentokrát pro vědce z Oxfordu, byla zkamenělina irského psa. Ta je stará přibližně pět tisíc let a ukazuje, že zkamenělina je opravdu psí, ale zároveň poukazuje na již vyhynulou linii psí generace. To by mohlo podpořit domněnku, že vlci prošli více než jednou genetickou mutací, než se z nich stali psi. Ačkoli je to v rozporu s tímto novým výzkumem, o kterém se zmiňujeme, vlastně platí, že obě skupiny vědců měly pravdu – mohlo dojít k více mutacím, ale psi z druhé mutace došli k vyhynutí, čili můžeme pracovat s myšlenkou, že psi, kteří přežili, podle DNA z kostí prošli pouze jednou mutací, než se z vlků vyvinuli do své současné podoby.

Existuje mnoho teorií, jak se z vlků stali psi. Vyšlo velké množství videí s touto tematikou. Můžete se podívat například na YouTube video, které nabízí vcelku uspokojivou teorii.

Reklama
Reklama